Mehiläispaviljonki
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 208 sivua
  • Kansi: Ilona Ilottu
  • Ilmestyi 19.9.2006
  • ISBN 951-851-099-7
  • LOPPUUNMYYTY
Käännökset:
  • Japani
  • Ruotsi

Mehiläispaviljonki

Ilmestynyt 19.9.2006

loppuunmyyty

Mehiläispaviljonki on entinen sielullisesti sairaiden vastaanottoasema, yksi kaupungin harvoista vanhoista taloista, sekin purku-uhan alainen. Talo kerää tiilisten seiniensä suojiin erilaisia yhdistyksiä, parvia. Näitä ovat muun muassa Kunnallistieteen edistäjät, Honottajat, Vesijettikilpatoiminnan ystävät, Ei-inhimillisten henkilöiden seura, Kyynikot, Luddiitit ja Lipograafit. Mehiläispaviljongissa toimivat myös Sydän & Maksa -teatteriryhmä ja Pornopuoti Hekuba.

Mehiläispaviljongin kertoja liittyy Vaihtuvan todellisuuden kerhoon, itselleenkin yllätykseksi. Hän tutustuu moniin Mehiläispaviljongissa käyviin ihmisiin, myös kuulovammaiseen siivoojaan, Lahjaan, joka taistelee päivittäin epäjärjestystä ja entropiaa vastaan.

Mehiläispaviljonki on kertomusten talo. Eriskummalliset, yllättävät ja selittämättömiksi jäävät kokemukset yhdistävät Vaihtuvan todellisuuden kerhon jäseniä.

Mikä hyvänsä – vaikka kotiin kertyvä musta keko – voi suistaa ihmisen raiteiltaan ja saada hänet epäilemään yleisen ja yhtäläisen todellisuuden pysyvyyttä. Pelkästään uuden ihmisen tapaaminen riittää ”todellisuuden siirrokseen”. Ihmiset alkavat muunnella ja vaihtaa todellisuuksia heti, kun he ajautuvat toistensa vaikutuspiiriin.

Mehiläispaviljongissa iloitaan olemassaolomme oudoista piirteistä rohkeasti ja älykkäästi vaivihkaisen huumorin siivittämänä.

Onko teillä ollut joskus kokemus äkillisestä ja selittämättömästä siirroksesta todellisuudessanne? Oletteko toisinaan etsinyt turhaan tavaroita, jotka ovat myöhemmin löytyneet paikasta, jonne ne eivät olisi voineet joutua luonnollisella tavalla? Oletteko kokenut epätavallisia ja merkityksellisiä yhteensattumia? Onko aika pysähtynyt tai hidastunut kohdallanne tai päinvastoin rientänyt epätavallisen nopeasti? Oletteko siirtynyt paikasta toiseen ilman fyysisiä apuneuvoja? Oletteko nähnyt eläimiä, jotka eivät kuulu esiintymispaikkaansa tai mihinkään nyt elävään lajiin? Kertokaa epätavallisista kokemuksistanne ja liittykää Vaihtuvan todellisuuden kerhoon.

SULJE

"Krohnin teemat ovat sen verran kiehtovia, että niihin palaa mielellään."
Kuisma Korhonen, Helsingin Sanomat 19.9.2006

"Kertojan liittyminen Vaihtuvan todellisuuden kerhoon on avain fantasiaan, näkymättömään todellisuuteen tai kielen tarjoamien rajattomien todellisuuksien olemassaoloon.(...)Leena Krohnin tarinoiden tarinat ovat jäljittelemättömiä."
Maila-Katriina Tuominen, Aamulehti 19.9.2006

"Leena Krohn on todella erilainen! Hänen pelottavan älykäs proosansa on taas tuottanut tuloksia, joista ei voi olla innostumatta."
Olavi Jama, Kaleva 25.9.2006

"Romaanista kasvaa suvaitsevaisuuden sekä normeista ja pakoista vapaan yhteisöllisyyden puolustus."
Jani Saxell, Uusimaa 28.9.2006

"Krohnin loistelias tarinointi naurattaa ja itkettää: niin paljon totta löytyy kummallisten nimien takaa."
Sanna Kangasniemi, Image 8/2006

"Krohnin tapa hahmottaa todellisuutta on kuitenkin tasapainoisempi. Hän kuvaa sekopäisyyttä vaikuttamatta itse sekopäältä, eikä antaudu liiaksi tieteellisyyden lumoihin. Tekstin sekaan sijoitetut väitteet vaikuttavat pikemminkin runollisilta kuin tieteellisiltä."
Erkki Widenius, Lapin Kansa 5.10.2006

"Krohnilla on rohkeutta ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin, sanoa hyvä hyväksi ja paha pahaksi."
Leena Tuomela, Ilkka 26.10.2006

"Mehiläispaviljonki toimii parhaimmillaan upeasti, lietsoo ajatuksia kohti syvyyksiä ja kolkuttelee ihmismielen outoja ovia."
Heikki Saure, Etelä-Suomen Sanomat 25.10.2006

"Krohnin maailmassa yksinkertaiset selitykset eivät tule kysymykseen. Jos joku kysyisi minulta, onko Mehiläispaviljonki hyvä kirja, vastaisin, että se on sitäkin."
Tero Tähtinen, Parnasso 6/2006

"Tuskin kukaan muu suomalaiskirjailija kulkee uusien ideoiden edellä niin kuin Leena Krohn."
Markku Soikkeli, Turun Sanomat 28.11.2006

"Krohnin kirjoitustyyli on nerokasta ja täysin omaperäistä."
Terhikki Linnainmaa, Satakunnan Kansa 21.12.2006

"Mehiläispaviljongissa kukkii hiljainen huumori ja Krohnin tarkkanäköisyys."
Sirpa Ylönen, Warkauden Lehti 5.1.2007

"Krohnin älykkäässä tekstissä on niin monta merkillistä sanaa ja tieteellistä väitettä, että se ei päästä kovin helpolla. Mehiläispaviljonki sisältää filosofista pohdintaa ja satiirista kritiikkiä ajastamme, ja sellaisena se on viihdyttävä ja pohdiskelemaan yllyttävä teos."
Silja Vehkalampi, Uutisvuoksi 17.1.2007

"Mehiläispaviljonki herättää kyseenalaistamaan ja pohtimaan todellisuutta. Se myös tarjoaa nautittavan lukukokemuksen, johon haluaa palata uudestaankin. Krohn ravistelee lukijaa omintakeisella tyylillään, jossa ajatukset parveilevat mehiläisten tapaan. Terävä mutta lämmin kritiikki kutoutuu satumaiseen tunnelmaan."
Maija-Liisa Mattila, Keskipohjanmaa 11.2.2007

"Okcså en del andra tragiska livsöden passerar förbi, vilket inter hindrar att Bipaviljongen är en underhållande och roande bok, särskilt i sina detaljer. Men den är också småbitsk, sorgsen och klok."
Bror Rönnholm, Åbo Underrättelser 21.2.2008

"[Jag märker] att det Krohn utvinner ur svärmteorierna har en bärkraft och en mänsklig relevans, som jag behöver lyssna på och som borde göra Bipaviljongen till en stark kandidat för Nordiska rådets litteraturpris om två veckor."
Daniela Floman, Hufvudstadsbladet 17.2.2008