Patjalla meren yli
  • Kirjastoluokka 82.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 148 x 207 mm
  • 68 sivua
  • Kansi: Camilla Pentti
  • ISBN 951-851-069-5
  • LOPPUUNMYYTY

Patjalla meren yli

Ilmestynyt 21.1.2006

loppuunmyyty

Silja Järventaustan Patjalla meren yli -esikoisrunokokoelmassa etsitään pienistä, ahtaista paikoista ulospääsyä. Ollaan eteisessä ja vaatenaulakon alla, vaatteiden ja seinän välissä.

Ahtaasta tilasta löytyy kuitenkin pääsy ulos, reitti lähemmäksi toista. Naulakon alta löytyy aukko, johon hypätä tai läntti lattiassa, jota koskettaa. Runot käsittelevät läheisyyttä ja oman tilan etsimistä reittinä, joka saa elämän näyttämään suloisen ainutlaatuiselta ja sietämättömältä.

Kokoelman runoissa tehdään novellimaisia pieniä retkiä, joiden varrella huomio kiinnittyy yksityiskohtiin: tähtisadetikkuun, maustepurkkeihin, mehiläisiin. Yksityiskohdat ovat osa suurempaa ajatusta, sillä elämässä matka on päämäärää tärkeämpi.

Järventaustan runoissa iloitaan omasta kielestä ja ratkotaan tehtäviä, joiden avulla opetellaan vain olemaan ja nauramaan itselle. Lause sanotaan alusta loppuun väärin tai oikein, sillä tärkeämpää on ymmärtää miksi kysymys esitetään.

Lopulta ei ole enää kyse pakoreittien, kolojen, maanalaisten käytävien etsimisestä tai karkumatkasta - vaan hyppäämisestä meren yli.

Minä oppii katsomaan sinää lempeämmin, hyväksymään enemmän ja katsomaan muita nauraen sormien läpi. Kaikki muuttuu vähitellen, suhde minään, sinään ja pelottaviin heihin: katson sinua muiden läpi, että näkisin sinut paremmin.

En voi tulla täyteen, mehupullo tai kellukkeet täyteen vettä tai ilmaa. Minua pelottaa sanoa sitä ääneen. Nielaisen loput sanoista. Tämä rantapallo jää vajaaksi ja tyhjenee koko ajan. Sitä puhalletaan ja yritetään pitää se täytenä koko ajan.

Toivoa on paljon. Toistan itselleni sanoja. Olen askeleen päässä siitä, miten sanoisin tämän. Miten sanoisin tämän alusta loppuun uudestaan. Aloittaisin alusta kokonaisen lauseen. Muistan maantiedon tehtävän. Siinä porattiin kalliota. Päivä heilutti silmiä.

SULJE

"Pidin myös tekstistä kumpuavasta ilosta ja aidosta hämmästelystä. No, oppimisestahan on kysymys."
Kati Pitkänen, Kouvolan Sanomat 28.9.2006

Silja Järventausta on lahjakas kirjoittaja, ja hänellä on selvästi myös kirjallista kunnianhimoa.
Leena Tuomela, Ilkka 29.1.2006

Silja Järventaustan esikoiskokoelma Patjalla meren yli ei jätä lukijaa kylmäksi. Lauseista on riisuttu perinteinen runona olemisen tarve ja logiikka.Kokoelman runot tarttuvat kaikkeen sivulliseen ja epäolennaiseen. Tästä ylimäärästä syntyy omanlaisensa maailma, jonka kautta isompia asioita saattaa tarkastella tuoreesti ja poikkeavasta kulmasta.
Juha Siro, Aamulehti 4.2.2006

Sarjallisena kokonaisuutena Patjalla meren yli on sympaattinen debyytti proosarunon näinä aikoina vauraalle kentälle. Järventaustan ilmaisun omintakeisuus on pidätellyn tempon levollisuudessa ja paneutuneissa runotiloissa, joiden liki harras ihmettely tarjoaa lukijalle kohtauspaikkoja.
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 8.2.2006

Esikoisrunoilija Silja Järventaustan teksti on kypsää ja päämäärätietoista, aitoa ja vakuuttavaa.
Irene Vehanen, Kiiltomato 9.2.2006

Järventaustan esikoinen on kielellisesti lahjakkaan kirjoittajan kunnianhimoinen avaus, joka ei päästä lukijaansa helpolla.
Hanna-Maija Kause, Ylioppilaslehti 1/2006