Oodi rakkaudelle
  • Kirjastoluokka 82.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 148 x 207 mm
  • 84 sivua
  • Kansi: Camilla Pentti
  • ISBN 978-951-851-114-7
  • LOPPUUNMYYTY

Oodi rakkaudelle

Ilmestynyt 11.2.2007

loppuunmyyty

Oodi rakkaudelle on iloinen, leikkisä, rivo, raaka ja synkkä kokoelma. Tuomas Timosen terävässä käsittelyssä oodi on ylistyksen lisäksi myös ivaa ja kirouksia.

Runot antavat vähintäänkin epäilyttäviä kasvatusneuvoja, kehottavat järkyttämään yksinäistä runoilijaa, laittavat lukemaan väärin ja kyseenalaistavat sen, mikä on normaalia. Runot julistavat siekailematta parisuhteen kuvottavuutta ja samaan hengen vetoon ne huutavat ikävästä. Ne ilkkuvat ja rienaavat mutta osoittavat samassa, miten moinen puhe järkyttää ja hämmentää. Oodi rakkaudelle kertoo, miten olla, ja rikkoo omat sääntönsä.

Timosen runot yllättävät ja häiritsevät lukijaa. Ne huvittavat ja koskettavat, pelästyttävätkin puhumalla suoraan rakkaudesta, rakkaudettomuudesta ja arjen sattumuksista.

Nimirunoa lukuun ottamatta kokoelma ei puhu ainoastaan rakkaudesta parisuhteessa vaan rakkaudesta yhteiskuntamme ja kulttuurimme voimavarana, tai enemmänkin tuhovoimana. Oodi rakkaudelle kysyy Raymond Carverin novellikokoelman tapaan: Mistä me puhumme, kun puhumme rakkaudesta?

Jos hän haluaa sinisen pallon, anna se hänelle.
Jos hän haluaa sinisen pallon, älä anna sitä hänelle.
Kysy, eikö hän halua sinistä palloa.
Käske hänen ottaa sininen pallo.
Lyö häntä, jos hän ottaa sinisen pallon.
Kysy, eikö hän halua sinistä palloa.
Anna hänelle punainen.
Lyö häntä joka kolmas kerta, kysyipä hän mitä tahansa.
Opeta hänelle, että keittiöveitsi on vaarallinen.
Kiellä häntä koskemasta keittiöveitseen.
Anna hänelle sininen pallo.
Jos hän ottaa sen, lyö häntä.
Jos hän ei ota sitä, lyö häntä lujaa.
Kysy, eikö hän halua sinistä palloa.
Anna hänelle punainen.

SULJE

"Vahvasti ironisia, häijyn sarkastisia ja samalla avoimen rehellisiä ovat myös uuden kokoelman runot (...). (...) Harms oli jonkinlainen kirjallisuuden Buster Keaton. Samaa nopeaa itseironista mieskuvan punnertamista harjoittaa myös Timonen omissa maskuliinisissa tilityksissään."
Hannu Waarala, Keskisuomalainen 8.2.2007

"Oletko joskus rakastanut? Siinä tapauksessa suosittelen lukemaan Tuomas Timosen toisen kokoelman  Oodi rakkaudelle. (...) Oletko lukenut  Daniil Harmsia? Siinä tapauksessa suosittelen sittenkin lukemaan Timosen kokoelman."
Tuomo Karhu, Turun Sanomat 26.2.2007

"Tekisi mieli sanoa, että kokoelma on mielettömän hyvä, mutta kun se ei ole mieletön. Se on järkevästi rakennettu ja kaikessa kierteisyydessään hallittu ja selkeä. Se on kaikkea yhtä aikaa."
Leena Tanskanen, Keskipohjanmaa 5.3.2007

"Timosen toisessa runokokoelmassa on kepeä ja älykäs ilmapiiri."
Kuisma Korhonen, Helsingin Sanomat 12.3.2007

"[Timosen runot] ovat anarkistisia halussaan kyseenalaistaa ennakko-oletukset, roolit ja yhdenlainen oikea olemisen tapa, niin maailmassa kuin ihmissuhteissa."
Rita Dahl, Satakunnan Kansa 4.4.2007

"Timonen on löytänyt oman, itsetietoisen äänen. (...) Runoilijan taito tehdä itsestä kiinnostava ja puoleensavetävä sekä riittävän luotaantyöntävä pitää runon hyvin pinnalla."
Matti Saurama, Uutispäivä Demari 15.5.2007

"Herkullisimmillaan [Timosen] runoissa on älykästä komiikkaa ja teräviä havaintoja rakkauteen liittyvistä kliseistä sekä tehokkaasti toimivaa toistoa."
Juuso Janhunen, Turun Ylioppilaslehti 9/2007