Fillarilla Nizzaan
  • Kirjastoluokka 40.7
  • Nidottu
  • 110 x 178 mm
  • 231 sivua
  • Kansi: Timo Ketola
  • Ilmestynyt 2010, ensipainos 2008
  • ISBN 978-951-851-321-9

Fillarilla Nizzaan

Ilmestynyt 29.2.2008

OSTAprinted book

Osmo Soininvaara on pyöräillyt pikkupojasta saakka Helsingin kaduilla. Fillari on vienyt häntä ympäri Eurooppaa, viimeksi kesällä 2007 Tallinnasta Nizzaan. Pyöräilyyn liittyy hitaamman, lempeämmän matkanteon näkökulma ja aina pieni seikkailun mahdollisuus. Polkeminen Via Balticaa pitkin tai Tonavan pyörätiellä antoi Soininvaaralle tilaisuuden pohtia kohtaamiaan maisemia ja sattumuksia satulannokkaperspektiivistä. Nämä mietteet yhdessä matkalla sattuneiden kommellusten ja huippuhetkien kanssa päätyivät matkakirjaan, jolle taustan luo Soininvaaran vihreä ja yhteiskunnan nopeatempoisuutta kritisoiva ajattelu.

Fillarilla Nizzaan johdattelee ja innoittaa pidemmän matkan pyöräilyyn ja sisältää vinkkejä matkantekoon karttoineen ja reittisuosituksineen. Ympäristöä säästävästä matkanteosta haaveilevalle tai sille hädin tuskin vielä ajatustakaan antaneelle kirja toimii innostavana johdatuksena pyöräilyn mahdollisuuksiin. Lukijalle selviää, mitkä Euroopan maat ovat pyöräilyn kannalta antoisia ja mitkä haasteellisempia, miksi pyörätie ei saa aina pyöräilijää hihkumaan riemusta ja minkälaisella varustuksella pidemmästä matkasta selviää.

Minua oli varoitettu Via Balticasta. Ei siinä pyöräilijän kannalta mitään vikaa ollut. Kyllä Porintie on paljon pahempi. Päällyste oli pääosin hyväkuntoinen ja piennar riittävän leveä. Mutta tylsä se oli. Kilometrien suoria keskellä ei mitään.
Tie kulki pitkät matkat läpi asumattomien tai hyvin harvaan asuttujen seutujen. Mikähän historia tähän väestötyhjyyteen liittyy? On meilläkin asumattomia seutuja idässä ja pohjoisessa, mutta Viro on Uudenmaan eteläpuolella.
Olin vuonna 1990 Virossa valvomassa kansanäänestyksen rehellisyyttä, kun virolaiset Paavo Väyrysen ja Mauno Koiviston kauhuksi äänestivät halustaan erota Neuvostoliitosta. Hankkeen pelättiin tuovan tankit Tallinnan kaduille, mutta historia otti toisen suunnan ja virolaisten uhkapeli onnistui. Tuolloin virolaiset isäntäni kertoivat, kuinka vapaasta Virosta tulisi Euroopan vauras vilja-aitta. Heidän mielestään venäläiset veivät Viron maatalouden tuoton alihintaan moskovalaisille. En raaskinut kertoa maatalouden ylituotannosta lännessä. Verrattuna noihin haaveisiin Viron tyhjenevä maaseutu näytti nyt seitsemäntoista vuotta myöhemmin kurjalta ja toivonsa menettäneeltä. Vielä vuonna 1990 siellä oli väkeä ja elämää ylläpitämässä taloudellisesti tehotonta paikallista omavaraisuutta.

SULJE

"Kirja on kätevä 230-sivuinen tietoteos, joka sopii moneen käyttöön ja mahtuu repun taskuun."
Asko Karttunen, Kauppalehti 3.3.2008

"Soininvaara on sujuva kirjoittaja. Hän onnistuu luomaan myös pientä jännitystä: kirittääkö hän ajoissa maaliin vai joutuuko turvautumaan junaan."
Sirpa Pääkkönen, Helsingin Sanomat 8.3.2008

"Erityisesti ihailin Soininvaaran salatehokkuutta. Yli sadan kilometrin päivämatkan lisäksi hän ehtii päivittäin kirjoittaa bloginsa Hesariin, lähettää tarpeettomat painotavarat Helsinkiin, pysähdellä reittien kanssa, valokuvata, tutkia Wikipediasta paikkojen historiaa ja kysellä ruokapaikkoja."
Matti Mäkelä, Aamulehti 18.3.2008

"Osmo Soininvaara on koonnut viime kesän Helsinki-Nizza -pyörämatkansa kokemukset mainioksi kirjaksi."
Antti Vuorenrinne, Uutispäivä Demari 28.3.2008

"Osaisivatpa kaikki poliitikot tai ex-poliitikot kirjoittaa näin luettavaa tekstiä!"
Jorma Rahkonen, Keskisuomalainen 30.3.2008

"[J]uuri kulmikas tyyli, kauniiden maisemien vilpitön ihastelu, retken ilojen ja vaivojen kuvaus sekä isojenkin asioiden pohdiskelu pyörän selässä tekevät matkakirjasta mukavaa luettavaa."
Kristina Carlson, Suomen Kuvalehti 16/2008

"Innostaa ja rohkaisee toisenlaiseen matkailuun."
Kalle Kirstilä, Turun Sanomat 8.4.2008

"Soininvaara kirjoittaa mukaansatempaavasti ja lukija ekäytyy helposti matkan vaiheisiin ja sattumuksiin. Teos sisältää arvokasta tietoa majoituksista ja muonituksista sekä reitinvalinnoista myös autoilevalle arjesta irtautujalle."
Pentti Tynkkynen, Uutis-Vuoksi 5.4.2008

"Fillarilla Nizzaan (Teos), on viihdyttävä jännitysteos myös sohvamatkailijalle."
Leena Soininen, Eeva 4/2008

"Soininvaara kuvailee maisemia haastavan mielenkiintoisesti. Lukijalle syntyy tarve matkustaa Tonavan rannalle itse näkemään ja kokeilemaan kevyen liikenteen verkostoja."
Hia Sjöblom, Salon Seudun Sanomat 5.5.2008

"[Fillarilla Nizzaan] lukee mielellään, vaikka ei olisikaan innokas pyöräilijä."
Jari Taari, Etelä-Suomen Sanomat 4.5.2008

"Fillarilla Nizzaan on nasevasti kirjoitettu teos, jota ei malttaisi millään laskea käsistään. Fillari-lehti suosittelee!"
Fillari 2008/3