Kotini on Riioraa
  • Kirjastoluokka L84.2
  • Sidottu, ylivetokansi
  • 245 x 160 mm
  • 96 sivua
  • Nelivärikuvitus Leena Krohn
  • Kansi: Leena Kisonen
  • 978-951-851-135-2
Käännökset:
  • Japani

Kotini on Riioraa

Ilmestynyt 27.3.2008

OSTAprinted book

Ruth, Raija, Pikkupauli, Isopauli ja muut kylän lapset elävät leikkien ja taianomaisen arjen keskellä kylässä, jonka tärkeä kohtauspaikka on Isopaulin isoisän omistama lamppukauppa. Kaupan vintillä pelataan Afrikan tähteä ja kummastellaan Setä lamppukauppiaan mutisemia latinankielisiä viisauksia.

Isopauli säästää rahaa kaukoputkea varten ja aikoo tiedemieheksi. Pikkupaulille sattuu outoja asioita ja hän näkee enemmän kuin muut. Monet pitävät Pikkupaulia kummallisena, mutta Ruth tietää, ettei tämä vain keksi asioita. Eräänä päivänä Pikkupauli löytää jalanjäljet, jotka eivät jätä häntä rauhaan. Hän päättää etsiä jäljet jättäneen olennon ja antaa sille nimen.

Isoisän lamppukaupassa vierailee niin runoilija Weijo kuin myös valoa kaipaava kalpea herra, joka ei taida tulla lainkaan elävien maailmasta. Muita kyläläisiä ovat kartanon vanha kreivitär ja hänen sisäkkönsä, koulukodin pahantapaiset tytöt ja ennustaja Bella. Raijan sairastuminen ja elämä pyörätuolissa aiheuttavat alkuun surua, mutta pian Ruth ja Raija leikkivät taas uusia leikkejä.

Krohn kirjoittaa viisaasti lasten maailmasta ja luo lämpimän kuvan 50-luvun leikeistä ja tavoista. Uskomattomalle ja mielikuvituksen voimalle raotetaan ovea, eikä vakaviakaan aiheita väistellä. Kotini on Riioraa on lumoava kertomus ajan arvoituksesta, lapsuudesta ja vanhuudesta, terveydestä ja sairaudesta sekä taianomaisen läsnäolosta ympärillämme.

Isopaulin kasvot olivat kirkkaat ja kalpeat kuin kuu aina paistaisi niihin. ”Se poika on vähäverinen”, Ruthin mummo sanoi. ”Lamppukauppiaan pitäisi syöttää hänelle enemmän rautaa.”

Ruthia kauhistutti ja hän oli näkevinään, kuinka lamppukauppias työnsi Isopaulin suuhun mustan hiilihangon. Mutta vaikka Isopauli oli vähäverinen hän oli hyvin viisas. Vielä isompana Isopaulista tulisi tiedemies. Jo alakoulun opettaja tiesi sen ja kaikki muutkin kyläläiset. Isopauli sanoi, että tieteen avulla saadaan kerran vastaukset kaikkiin kysymyksiin, mitä vain keksitään kysyä. Sairaudet opitaan parantamaan ja aineen salaisuudet opitaan tuntemaan. Elämä muuttuu paremmaksi ja ihminen elää kauemmin eikä pelkää olemattomia.
– Ei ole olemassa kummituksia, Isopauli sanoi, kun Pikkupauli kertoi nähneensä kylänraitilla laamannivainajan. – Eikä keijuja eikä tonttuja eikä noitia.
– Mutta minä olen nähnyt, Pikkupauli sanoi. – Minä olen nähnyt myllytontunkin ja pääsiäisnoidankin!
– Sinä luulet nähneesi, Isopauli sanoi. – Se on eri asia.
– Minkä näkee, sen näkee, Pikkupauli sanoi.
– Minä en usko kummitusjuttuihin enkä satuihin, sanoi Isopauli. – Minä uskon siihen mikä on totta.
– Jos jotain näkee, niin se on totta, Pikkupauli intti.
Setä lamppukauppias taputti silloin lempeästi sekä Pikkupaulin että tyttärenpoikansa päätä. Hän otti piipun suustaan ja mutisi jotain sellaista kuin: – Kvot homines tot sententii.

SULJE

"Lastenkirja Kotini on Riioraa on taattua Leena Krohnia. Kieli on rikasta ja vivahteikasta samalla kun naiivi kerrontatyyli näyttää maailman lapsen näkökulmasta."
Kirsi Jääskeläinen, Uusi Suomi 7.4.2008

"Sadun sävyä lisää Krohnin kuvittamisen tekniikka. Värikehyksissä, digitaalisissa kuvissa juoksentelevat liikennemerkeistä lainatut koulupoika ja -tyttö, ja muutakin lainailu-muuntelua Krohn mielellään harjoittaa, on hienovaraisesti kulturelli."
Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 15/2008

"Krohn (...) sulkee yhteisen elämyksen syliin sekä aikuisen että lapsen."
Satu Koskimies, Helsingin Sanomat 17.4.1008

"Sekä minä että 6-, 11- ja 13-vuotiaat lapseni lumouduimme tästä verkkaisesti etenevästä, 1950-luvulle sijoittuvasta kirjasta. (...) Täydellistä iltasatuluettavaa kiireisen arkipäivän päätteeksi!"
Outi Gyldén, Kotiliesi 7/2008

"Kirjallisuutemme tajunnanlaajentaja ja osallistuva intellektuelli on jälleen loihtinut kokoon vaihtuvien todellisuuksien risteysaseman(...) Krohnin itsensä kuvittamasta kirjasta löytyy Afrikan tähtiä: yhteisöllisyyttä ja mielikuvituksen mahtia."
Jani Saxell, Uusimaa 30.4.2008

"Myös [Krohnin] monimerkityksinen ja kaunis kieli ihastuttaa edelleen. Väliin tarinoista löytää jopa runollisia säkeitä."
Venla Rossi, Kymen Sanomat 25.4.2008

"[Krohnin] itsensä tekemä kuvistus on olennainen osa teosta. Värikkäät suurrealistiset kuvat kertaavat tarinan naivistista lapsuuskuvausta."
Suvi Ratinen, Hämeen Sanomat 25.4.2008

"Krohnin kuvituksessa on salaperäisyyttä: tummansinisen eri sävyt kuvaavat tähtitaivasta, horisonttia, vettä, kuuta sellaisena kuin se nähdään paljain silmin, tai sitten kaukoputken välityksellä. Merkillinen maailmankaikkeus pienine, katoavaisine ihmisineen... Kun sitä ajattelee, huimaa."
Marja Alinen, Pohjolan Työ 18.4.2008

"Ei ole helppoa kirjoittaa lapsille opettavaisesti olematta saarnaava. Leena Krohn onnistuu tässä kuitenkin täydellisesti. Kotini on Riioraa on viisas ja lämmin kirja lapsuuden iloista, suruista ja ihmeellisyyksistä."
Aino Töllinen, Satakunnan Kansa, 5.5.2008

"Krohns illustrationer understryker det mystiska och tidlösa; en ständig trolsk närvaro av precis allting i varje stund."
Nora Hämäläinen, Ny Tid 2008/17

"[Kotini on Riioraassa] ihastuttaa myös [Krohnin] taito sukeltaa lapsen ymmärrykseen, mietteisiin ja kuvitelmiin (...) Tietokoneella tehdyt monivärikuvat luovat tarinaan omaa salaperäistä hohtoaan."
Raija Hakala, Pohjolan Sanomat 30.4.2008

"Umemomaiset, kauniit sekä erikoiset kuvat täydentävät [Kotini on Riioraan] tarinaa juuri sopivasti. Ne kuvailevat tapahtumia ja henkilöitä kuin lapsen unena, johon on sekoittunut päivän tapahtumat."
Anni Kröger, Nana Stenius, Lukufiilis 2008/2

"Kauas nyky-Suomesta sijoitettu Kotini on Riioraa lähentelee sellaista ikiaikaista satumaailmaa, johon kaikenikäiset tempautuvat helposti mukaan ajasta ja paikasta riippumatta. Se on lapsille ääneen luettavan kirjan varma merkki."
Panu Lempiäinen, Kulttuurivihkot 3/2008

"Kaiken kaikkiaan Kotini on Riioraa on muun Leena Krohnin tuotannon tavoin viisas kirja, jota voi mielestäni lämpimästi suositella sekä aikuisille että lapsille - erityisesti, jos elämän suuret kysymykset mietityttävät tai sadun maailma tuntuu läheiseltä."
Mervi Heikkilä, Ilkka 12.7.2008

"[Kotini on Riioraa] vangitsee osuvasti lasten kyvyn leikkiä ja ottaa ilon irti vähäpätöisiltäkin tuntuvista asioista."
Minna Kumpulainen, Tähtivaeltaja 2/2008

"[Kotini on Riioraan] kieli on rikasta ja kerrontatyyli kirjan henkeen sopivaa. Se, mikä Kotini on Riioraa -kirjassa myös viehättää, niin se valtava tiedonhalu, mikä lapsilla on samoin kuin heidän ajatuksensa tulevaisuudesta."
Marja Welin, Etelä-Suomen Sanomat 29.6.2008

"Krohnin tapa kutoa yhteen arki ja arjen yläpuolelle kohoava elämän mysteeri on lumoava. (...) Jokainen Krohnin teos on vuorollaan merkkiteos, kirjallisuutemme omanlaisensa kohokohta, niin tämäkin."
Sirpa Sutinen, Karjalainen 4.7.2008

"Kristallinen kieli kantaa kautta kirjan [Kotini on Riioraan] eikä tyyyli horjahda selittelyn puolelle."
Marika Uskali, Keskisuomalainen 6.7.2008

"Riioraa on hellän hauskaa ja älykästä lastenkirjallisuutta. Krohn tavoittaa lasten puhetavat keveästi ja täsmällisesti (...). Riioraan parissa viihtyy ja viisastuu."
Ismo Loivamaa, Lapsen Maailma 2008/10

"Kirja on lämpimästi ja hauskasti kerrottu muistelma."
Marjatta Ahonen, Uutis-Jousi 11.12.2008