Kaikki onnelliset perheet
  • Kirjastoluokka 84.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 280 sivua
  • Kansi: Sasu Haanpää
  • 978-951-851-140-6

Kaikki onnelliset perheet

Ilmestynyt 17.9.2008

OSTAprinted book

Kahden perheen elämä joutuu vaakalaudalle, kun suomenkielenopettaja Antti ja naistenlehden toimituspäällikkö Sara kohtaavat Italiassa ohikiitävän hetken ajan. Antin määrätietoinen askel ja jäyhät kasvot palaavat Saran mieleen vielä loman päätyttyä, eikä Antti pääse eroon Saran aiheuttamasta levottomuudesta.

Kuukautta myöhemmin he tapaavat uudelleen, tällä kertaa Helsingissä.

Kaikki onnelliset perheet kuvaa konkreettisesti Saran ja Antin sekä heidän perheittensä elämää tilanteessa, jossa kaksi avioliittoa alkaa järkkyä uuden, vastustamattoman, mutta vielä näkymättömän voiman vaikutuksesta. Miten elää keskiluokkaisen elämän, valmiin tarinan keskellä tuntematta tyhjyyttä? Kuinka raja oman elämän ja muutoksen välillä ylitetään?

Tarinan kertoja, Antin ja Saran yhteinen ystävä neurobiologi Johannes Kairo havainnoi tapahtumia tiedemiehen tarkkuudella ja selostaa ne tutkijan erottelukyvyllä.

Työhöni kuuluu tarkkailla, mitata ja tehdä havaintoja.
Vuoden ajan seurasin kahden avioliiton hajoamista ja näin
kuin mikroskoopin läpi miten sopuisat liitot murenivat ja
luulin olevani hyvinkin perillä kaikesta siitä, millä perhe
rakennetaan. Kun nyt myöhemmin ajattelen kaikkea tapahtunutta
ja summaan yhteen sen minkä jo tiesin ja sen
minkä olen kuullut Antilta ja Saralta jälkeenpäin, ymmärrän
että olinkin vain asetellut avioliitot somasti etualalle
enkä osannut lukea edessäni olevaa paljon suurempaa
kuvaa, vaikka se oli koko ajan silmissäni.
Tällaisella likinäköisyydellä ja sitä seuraavalla hyväuskoisuudella
on erilaisia nimiä riippuen siitä, millä alalla
liikutaan. Eliel sanoisi, että kyse on peileistä ja valaistuksesta,
Antti puhuisi kieliopista tai taktiikasta, Sara
toimituksellisista ratkaisuista. Imhotep on vaiti ja katsoo
minua. Mutta se onkin kissa eikä se ymmärrä illuusioista,
mielikuvituksesta ja omien pinttymiensä puolesta taistelevasta
päänupista mitään.

SULJE

"J. P. Pulkkisen toinen romaani Kaikki onnelliset perheet ui suurten venäläisten vanavedessä. (...) Parhaimmillaan Kaikki onnelliset perheet on näissä Johannes Kairon tutkivan katseen pohdinnoissa."
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 29.10.2008

"Kaikki onnelliset perheet on älykkäästi pohdiskeleva romaani syyn ja seurauksen logiikasta. (...) Pulkkinen tekee puusepän tarkkaa tylötä ja työstää materiaalinsa pintaa syvemmältä. Hänen kielensä on ilo sellaisenaan."
Heidi Lakkala, Lapin Kansa 30.10.2008

"Pulkkinen kuvaa hienosti, miten ohimenevä kohtaaminen voi olla kuin mannerlaattojen törmäyksen alkusoitto."
Marja Kuparinen, Kirkko & Kaupunki 2008/42

"J. P. Pulkkinen on kehittänyt itselleen aivan oman tyylinsä kirjoittaa. (...) sanojen liikuttajana hän onnistuu liikuttamaan aika laajaa ihmiskatrasta pahemmin luiskahtamatta kertaakaan, juuttumatta, ja tuntuu siltä että teksti on irronnut helposti."
Marjatta Ripsaluoma, Keskipohjanmaa 9.11.2008

"J. P. Pulkkisella on taito kirjoittaa helpon tuntuisesti, tällöin lukeminenkin tuntuu hyvin vaivattomalta. Vaikka tarina [Kaikki onnelliset perheet] piirtyy sangen pienieleisesti, pitää se kuitenkin lukijaansa herpaantumattomasti otteessa."
Anni-Helena Leppälä, Kansan Uutiset 14.11.2008

"Romaani [Kaikki onnelliset perheet] on kuin palasista koottu peili, jonka erikokoiset osat heijastavat kaikki samaa kuvaa: pyrkimystä onneen."
Heini Sivonen, Ilta-Sanomat 22.11.2008

"Pulkkisen kerronta on viehättävällä tavalla eleetöntä. Teksti hengittää välillä rauhallisesti, välillä kiivaammin, mutta koko ajan luontevasti, henkilöiden omaan tahtiin."
Hannele Puhtimäki, Ilkka 30.11.2008

"Miksi J.P. Pulkkisen Kaikki onnelliset perheet pitää lukea? Siksi, että romaani tekee parisuhdekiemuroista kaikille tutuiksi tulleista kysymyksistä "Kenen syy?" tai "Missä homma alkoi mättää?" mahdottomia."
JS, kaksplus 2008/12

"Pulkkisen kirjassa on monitasoista kerronnallista ironiaa aina nimeä myöten. (...) Pulkkisella on erittäin elastinen lause, jota hän varioi pohdiskelevan ja viihteellisen kerronnan välillä."
Hannu Waarala, Keskisuomalainen 3.12.2008

"Miesprosaistien joukossa J.P Pulkkinen on rohkean sentimentaalinen kynäniekka. (...) Kolmannessa kirjassaan Pulkkinen jatkaa hitaalla ja tarkalla henkilökuvauksella, jossa kiinnostavaa on ihmisten epäröinti uuden tuntemuksen partaalla."
Markku Soikkeli, Satakunnan Kansa 8.12.2008

"Mikä voima murtaa avioliiton? Miksi kaikki kaunis järkkyy? J.P. Pulkkisen romaani Kaikki onnelliset perheet kuvaa ajankohtaista aihetta tiedemiehen tarkkuudella."
Riitta Castrén, Eeva 2009/Tammikuu

"Kaikki onnelliset perheet ryhmittyy mielenkiintoisesti katujen avulla. Pulkkinen kuvaa tarkkaan, millä Helsingin kaduilla henkilöt liikkuvat, mitä reittiä ajavat, kävelevät, pyöräilevät."
Karo Hämäläinen, Suomen Kuvalehti 2009/4

"Romaani kuvaa rakastumista hienovireisesti, näyttää, miten vähästä kaikki lopulta syntyy. Ja miten paljon merkityksiä ihmiset antavat noille pienille asioille."
Päivi Haanpää, Hämeen Sanomat 18.1.2009