Aulis Rytkönen - Monsieur Magic
  • Kirjastoluokka 79.109
  • Sidottu, yliveto
  • 170 x 230 mm
  • 350 sivua
  • Kansi: Sasu Haanpää
  • ISBN 978-951-851-185-7

Aulis Rytkönen - Monsieur Magic

Ilmestynyt 20.9.2009

OSTAprinted book

Kiehtova elämäkerta kertoo, miten ankarista oloista lähtenyt savolaispoika taisteli tiensä ammattilaiseksi maailmalle. Rytköstä pidettiin jopa luopiona - hänet valittiin ammattilaisuransa aikana vain kerran Suomen maajoukkueeseen - mutta maailmalla hän oli kaikkien arvostama tekninen taituri.

Vanhan hyvän ajan välihyökkääjä oli Suomen ensimmäinen jalkapalloammattilainen. Rytkönen pelasi vuodet 1952-1960 Toulouse FC:ssa ja teki Ranskassa häikäisevän uran. Lempinimen Monsieur Magic hän sai loistavan tekniikkansa ja mielikuvituksellisen pelityylinsä ansiosta.

Rytkönen palasi ammattilaisuransa jälkeen Suomeen HJK:n pelaajavalmentajaksi. Rytkönen teki uraauurtavaa työtä myös naisjalkapallon parissa. Hän valmensi HJK:n naisia yli 10 vuoden ajan ja on ainoa valmentaja, joka on voittanut sekä naisten että miesten mestaruuden.

Kirja on kunnianosoitus suurelle ihmiselle ja urheilijalle. Rytkönen on monipuolisella urallaan, herrasmiesmäisellä tyylillään ja valtavalla auktoriteetillaan luonut pohjaa tuleville ammattilaisille ja valanut uskoa suomalaiseen jalkapalloon. Aulis Rytkönen täytti 80 vuotta tammikuussa 2009. Kirja on täynnä mielenkiintoisia tarinoita hänen itsensä kertomana.

Aulis Rytkönen-Monsieur Magic sai kunniamaininnan Vuoden urheilukirja 2009 -kilpailussa. Raadin mukaan Rytkösen henkilöhistoria on klassiseen tyyliin ja hyvin tilastoin varustettu elämäkertateos yhdestä merkittävimmästä urheilijasta Suomen joukkuepelien historiassa.

Aulis Rytkönen palkittiin Vuoden Urheilugaalassa 11.1.2010 erikoispalkinnolla mittavasta elämänurastaan.

Sotajoulu tarjosi elämäni parhaan joululahjan: ikioman jalkapallon. Pallo oli keltainen väriltään, ja siinä oli nahkakuoren päällä mänttiremmi ja kuoren sisällä sisäkumi. Olin haaveillut salaa ja ääneen omasta jalkapallosta jo useamman vuoden ajan. Perheen talous oli tiukalla eikä mihinkään ylimääräiseen ollut varaa. En tiedä muuttiko oma pallo elämäni kulkua, mutta ainakin siitä tuli paras kaverini. Olimme aina yhdessä. Joskus otin pallon mukaan uniinkin. Se korvasi pehmonallet. Halusin kesyttää pallon täydellisesti. Pallo oli kuitenkin pallo, itsepäinen kaveri, joka ei antautunut helpolla. Hyvä niin, se sai yrittämään entistä enemmän.

Leikin pallon kanssa aamusta iltaan. Pompottelin sitä jaloillani, polvillani, päälläni, koko vartalollani, kerta toisensa perään, satoja toistoja peräjälkeen. Kotimme oli vanhantyyppinen ulkorakennus, jossa oli puuliiterit ja vessat ja jossa raput nousivat ylemmäksi. Ylhäällä oli noin 60 x 60 cm:n suuruinen ikkuna. Pallottelin seinää vasten ja pallo tuli sieltä takaisin pelattavaksi. Uudelleen seinään ja takaisin, loputonta jahkaamista. Ikkunan rikkoutumista oli varottava erityisellä huolellisuudella. Siinä hioutui tekniikka vaivihkaa ja samalla kehittyi oma mielikuvitus. Harhauttelin pihalla kuviteltuja hahmoja, väliin puut saivat markkeerata vastustajia tai roskapöntöt tai mikä vaan mikä oli esteenä. Kehittelin omintakeisia harhautuksia. Esikuvia ei siinä vaiheessa päässyt paljon näkemään, kun televisio oli vasta tulossa.

SULJE

"Kirjavuoden kulttuuriteko on Erkki Alajan jalkapalloilija Aulis Rytkösen urasta kertova Monsieur Magic."
Pasi Peltola, Keskipohjanmaa 27.12.2009

"Erkki Alajan kirjoittamassa Rytkösen tuoreessa elämänkerrassa Monsieur Magic paljastuva Rytkösen tarina on kaukana nykypäivän pelaajakertomuksista. (...) Alaja on malttanut tallentaa Rytkösen mielenmaisemaa jalkapallon ulkopuolella riiulla reissaamisesta leivän syrjässä pysymiseen. Sota-ajan sukupolvi ei työtä kaihtanut. Ja silloin, kun ei paiskittu töitä, urheiltiin. Rytkösen tarinassa avautuu myös jalkapallon kehtitys lajina Suomessa. (...) Tammikuussa 81 vuotta täyttävän Rytkösen pelaajatarina on ainutlaatuinen ja Erkki Alajan työ sen koostajana onnistunutta."
Tomi Järvenpää, Ylöjärven Uutiset 11.12.2009

"Rytkösen vaiheista Ranskassa ei ole Suomessa juuri kirjoitettu, joten Monsieur Magic tarjoaa hyvän katsauksen suomalaisen palloilupioneerin arkeen ja juhlaan 1950-luvun Toulousessa."
Juha Kanerva, Veikkaaja 51/2009

"Tämä kirja ei ole pelkästään urheilukirja tai jalkapalloilijan muistelmat. Se on hienosti kerrottu tarina sitkeästä yrittämisestä, nöyryydestä ja jo nuorena tehdystä, ajalle harvinaisesta ammatinvalinnasta. (...) Kirja on myös suorastaan syvällinen tutkielma kateudesta, pahansuopuudesta ja jopa välinpitämättömyydestä. (...) Miltei 300-sivuisen kirjan kruunaavat hienot valokuvat ja loistava tilasto-osuus."
Johnny-Kai Forssell, Satakunnan Kansa 9.2.2010