Hämäräkirja
  • Teos & Söderströms -sarja
  • Luokitus L85.2
  • Alk. Mörkerboken
  • Suom. Henriikka Tavi
  • Sidottu, yliveto
  • 210 x 280 mm
  • 32 sivua
  • Kansi ja mustavalkokuvitus Lena Frölander-Ulf
  • ISBN 978-951-851-255-7

Hämäräkirja

Ilmestynyt 17.9.2009

OSTAprinted book

Pieni asuu aarteita ja valtavia omaisuuksia pursuavassa linnassa seuranaan ainoastaan Hovimarsalkka. Ulkoa kuuluu pelottavia ääniä ja jokaöinen pöllön ääni, joka huutaa: "Huu-huolia, huu-huolia." Linnan muurit ovat paksut ja portti sekä lukittu että salvassa. Hovimarsalkka pitää huolen siitä, ettei kukaan uhkaa Pienen omaisuutta.

Mutta eräänä yönä Pieni haluaa nähdä, mitä yön hämärässä tapahtuu. Hän lähtee ulos pimeään eikä pelkää lainkaan. Sillä jos pelkää, kaikki on vaarallista.Ja jos ei pelkää, voi kaikki olla kaunista.

Hannele Mikaela Taivassalon ja Lena Frölander-Ulfin satukirja on maaginen ja erilainen tarina, jonka kuvitus on kokonaan yönmusta. Taivassalon upea teksti ja Frölander-Ulfin lumoavat kuvat vievät matkalle hämärän keskelle. Hämäräkirja on ihanan vaarallinen ja kiehtova, se hurmaa niin aikuiset kuin lapsetkin - satukirja, jota on herkullista lukea ääneen! Alkuteos Mörkerboken (Söderströms) ilmestyi samaan aikaan suomennoksen kanssa.

Ukkonen jyrisee, jokin ujeltaa. Voisiko se olla susi?
Ehkä siellä ulvoo vain tuuli. Ehkä jotain vielä
pahempaa, jotain täysin tuntematonta kätkeytyy
kauaspuiden
varjojen sekaan.
Ehkä?
Mutta ainakin voi kuulla pöllön, sen pahaenteisen
huhuilun läpi pimeän metsän. Ääni kantautuu
metsästä, paksujen kiviseinien läpi aina pikkuisen
Pienen korviin asti. Huu, se huhuilee, huolia! Mitähän
sellaista se on nähnyt, mistä on syytä olla
huolissaan? Mitähän kauheuksia on osunut sen
pöllönsilmiin? Mutta Pieni vain istuu ja kieputtaa
tukkaansa takkuun, kaivaa sitten huolellisesti nenäänsä,
lisää puita takassa rätisevään tuleen ja lukee
vielä kerran uuden yhä kiiltävän satukirjan kannesta
kanteen eikä anna minkään häiritä itseään.

SULJE

"Teos erottuu muista satukirjoista ennen kaikkea mustavalkoisen värityksensä, mutta myös persoonallisen kielensä ansiosta". (...) "Frölander-Ulfin mustanpuhuva, hieman goottilainen kuvitus onnistuu olemaan samanaikaisesti sekä pelottavaa että hyväntuulista. Siinä on runsaasti yksityiskohtia, joita on mukava jäädä tarkastelemaan pidemmäksikin aikaa. Taivassalon teksti soljuu runollisena ja omintakeisena Frölander-Ulfin piirrosten lomassa. Naisten yhteistyö tuntuu toimivan, sillä kuvitus ja tarina tukevat toisiaan erinomaisesti. Kirja antaa haastetta myös ääneen lukijalle, sillä siinä on paljon kohtia, jotka suorastaan vaativat heittäytymistä ja eläytymistä".
Maija-Kaisa Myllymäki, Onnimanni No: 4/2009

"Hämäräkirja on erityisen tervetullut kotimainen kuvakirjauutuus väriskaalansa takia: kantta ja ensimmäistä aukeamaa lukuun ottamatta kirjan kuvitus on kokonaan mustavalkoinen. Vaikka Lena Frölander-Ulfin kuvitusta hallitsee musta, sitä voidaan pitää - ristiriitaista kyllä - raikkaana valintana".
Portti Science Fiction, 4/2009

"Taitavasti piirretty mustavalkokuvitus on vahvasti tulollaan. Meillä suuntaa näyttää Hämäräkirja (Teos&Söderströms), jonka taidokkaat piirroskuvat leikkivät valoilla ja varjoilla. Lena Frölander-Ulfin graafisessa kuvituksessa musta on vivahteikas väri, jossa silmä lepää".
Sisko Nampajärvi, Kymen Sanomat 20.11.2009

"I en värld som kan skrämma även vuxen, talar Mörkerboken (Hämäräkirja) för det öppna och modiga och lilla. Ett barn kan rysa behagligt i bokens mörker. Sedan stänger man pärmarna och sover gott. Också för en vuxen är boken en stark läs- och konstupplevelse.
Mörkerboken borde ges i gåva, för att sparas och läsas om och om igen. Bäst att köpa två exemplar. Det kan vara svårt att ge bort boken".
Iris Backlund, Östra Nyland Kotka Nyheter No 17.12.2009

"Hämäräkirja on kuin tehty ääneen luettavaksi. Hiljaa itsekseen sitä lukiessaan ei voi välttyä kuulemasta korvissaan, miten missäkin kohdassa voisi vaihdella äänenpainoa, tempoa tai rytmiä".
(...) "Lena Frölander-Ulfin mustavalkoinen kuvitus on hurmaavan tunnelmallinen, eikä Hannele Mikaela Taivassalon teksti jää pekkaa pahemmaksi".
Teresa Kauppila, Hämeen Sanomat 30.12.2009

"Mörkerboken (Hämäräkirja) kan läsas som en traditionell saga, där hjälten, välkommet nog, är av kvinnligt kön och den ynkliga av manligt. Men tematiken är också högaktuell; girighet, ensamhet, övergivenhet och hyllandet avmateriella ting. För mig är Mörkerboken mer än en en arketypisk saga, den har också en subversiv ton utan att för den skull vara för moraliserande.
Språket är sinnligt och detaljrikt. Det känns som om läsaren sjunker in i den gröna och fuktiga mossan där djupt inne i skogen". (...) "Helhet är betagande". (...) "Kvar blev en underbart ljus saga, mitt i mörkret".
Malin Wikström, Västra Nyland No: 20.1.2010

"Frölander-Ulfin mustavalkoinen kuvitus sopii hienosti tarinaan, jossa käsitellään pelkojen kohtaamista". (...) "Henriikka Tavin suomentaman sadun kieli on kirkasta, vailla mitään ylimääräistä. Runon tiiviyttä lähestyvä ilmaisu sopii erityisen hyvin ääneen luettavaksi, mutta täsmälliset lauseet ovat herkullisia myös mielessä maisteltuina".
Kulttuurivihkot No:1/2010