SATA-komitea - Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa
  • Kirjastoluokka 37.2
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 x 207 mm
  • 252 sivua
  • Graafinen suunnittelu Markko Taina
  • ISBN 978-951-851-333-2

SATA-komitea - Miksi asioista päättäminen on niin vaikeaa

Ilmestynyt 29.10.2010

OSTAprinted book

Suorasanaista kritiikkiä suomalaisesta politiikanteosta.

Osmo Soininvaara on kirjoittanut kirjan sosiaalipolitiikasta ja SATA-komiteasta. Miksi on välttämätöntä uudistaa sosiaalipolitiikkaa, mitä SATA-komitean olisi pitänyt esittää ja miksi asioista päättäminen on Suomessa niin vaikeata?

Vielä 1980-luvulla Suomen sosiaaliturvajärjestelmä oli hyvä ja halpa. Muihin maihin verrattuna matalalla veroasteella saavutettiin hyvä sosiaaliturva ja tasainen tulonjako. Näin ei ole enää. Kirjassa kerrotaan, mikä on muuttunut yhteiskunnassa ja työelämässä niin, ettei entinen, hyvä sosiaaliturvan rakenne enää toimi, vaan holhoavat pelisäännöt on muutettava markkinahenkisemmiksi. 

Soininvaara on kirjassa Vauraus ja aika esittänyt, että teollisuusmaissa pitäisi tehdä lyhyempää työvuotta ja tavoitella rahan sijasta enemmän vapaa-aikaa. Tässä kirjassa hän esittää SATA-komitean hengessä keinoja työllisyyden parantamiseen ja työurien pidentämiseen.

Soininvaaran mukaan huono-osaisimpien asemaa turvaava perusturva on jäänyt ansioturvan jalkoihin. Ansioturvan puolella olevat ongelmat estävät perusturvan kehittämistä ja virtaviivaistamista. Järjestelmät pitäisi erottaa kokonaan toisistaan.

Pettymyksensä työmarkkinajärjestöjen toimintaan Soininvaara ilmaisee selkeästi ja rajusti; hänen mukaansa nämä ovat suurimpana esteenä huono-osaisimpien aseman parantamisessa.

Osmo Soininvaaran kirja on kirkas analyysi ja suorasanainen kritiikki suomalaisesta sosiaalipolitiikanteosta.

Minusta tuli aikanaan sosiaalipoliitikko täysin vahingossa vuonna 1993. Kansa oli lähettänyt minut eduskunnasta vuorotteluvapaalle ja elätin itseni 
luennoimalla, kirjoittamalla sekä tekemällä pieniä tilaustutkimuksia. Eräänä päivänä sosiaali- ja terveysministeri Eeva Kuuskoski soitti ja tilasi minulta selvityksen siitä, mitä ratkaisuja sosiaaliturvan kriisi edellytti. Vastasin, etten tiedä asiasta mitään. Kuuskosken mielestä se oli vain hyväksi. Hänen virkamiehiltään, jotka tiesivät kaiken, ei tule lainkaan esityksiä.

Kuuskoski ei jäänyt selvitystäni odottelemaan vaan erosi linjariidan vuoksi. Minä julkaisin monisteen ’Sosiaaliturva ja talouden kriisi’. En mielelläni muistele kaikkea, mitä siihen aloittelevana sosiaalipoliitikkona kirjoitin, mutta toisaalta myös moni uudistus, jota pidin välttämättömänä, on sen jälkeen toteutunut – tosin ei sen monisteeni ansiosta.

SATA-komiteassa lopulta ymmärsin, mitä Kuuskoski tarkoitti sillä, että on vain hyvä, jos ei tunne asioita liian hyvin. Jos tuntee joka ikisen metsän puun, oksan ja havunneulasen, niiden syntyhistorian
ja tarkoituksen, ei pysty laatimaan suunnitelmaa metsän uudistamiseksi. SATA-komiteassa oli paljon niitä, jotka olivat olleet kehittämässä järjestelmää vuosia. Yksityiskohtien liika tuntemus tuotti likinäköisyyttä ja vei heiltä kyvyn nähdä metsää puilta

SULJE

"Osmo Soininvaaran taidokas selvitys Sata-komitean epäonnistumisesta antaahätkähdyttävän kuvan 2010-luvun sosiaalipolitiikasta. (...) Oman aikamme klassikko"
Heikki Hiilamo / Helsingin Sanomat 9.11.2010

"Soininvaaran kirja on helppolukuisuudessaan erinomainen kuvaus sosiaaliturvan läpipääsemättömästä tilkkutäkistä. Sen yksityiskohtien hallitseminen on ammattilaisillekin tavattoman työlästä (...) Järjestelmän kuvauksena teos on mainio. (...) kerrankin joku tuo selkokielellä ratkaisuvaihtoehtoja näkyville. Hänen kanssaan on helppo olla monissa kohdin samaa mieltä."
Jukka Heinonen, tiimi 3/2011

"Kirja on kätevä 230-sivuinen tietoteos, joka sopii moneen käyttöön ja mahtuu repun taskuun."
Asko Karttunen, Kauppalehti 3.3.2008

"Soininvaara on sujuva kirjoittaja. Hän onnistuu luomaan myös pientä jännitystä: kirittääkö hän ajoissa maaliin vai joutuuko turvautumaan junaan."
Sirpa Pääkkönen, Helsingin Sanomat 8.3.2008

"Erityisesti ihailin Soininvaaran salatehokkuutta. Yli sadan kilometrin päivämatkan lisäksi hän ehtii päivittäin kirjoittaa bloginsa Hesariin, lähettää tarpeettomat painotavarat Helsinkiin, pysähdellä reittien kanssa, valokuvata, tutkia Wikipediasta paikkojen historiaa ja kysellä ruokapaikkoja."
Matti Mäkelä, Aamulehti 18.3.2008

"Soininvaara kirjoittaa mukaansatempaavasti ja lukija ekäytyy helposti matkan vaiheisiin ja sattumuksiin. Teos sisältää arvokasta tietoa majoituksista ja muonituksista sekä reitinvalinnoista myös autoilevalle arjesta irtautujalle."
Pentti Tynkkynen, Uutis-Vuoksi 5.4.2008