Koiraksi ihmiselle
  • Luokitus 67.451
  • Sidottu, yliveto
  • 125 × 190 mm
  • 252 sivua
  • Kansi: Sofia Wilkman
  • ISBN 978-951-851-276-2

Koiraksi ihmiselle

Ilmestynyt 5.5.2011

OSTAprinted book

Mistä koira on peräisin? Miksi koira ja ihminen ymmärtävät toisiaan niin hyvin?

Minkälaisia evoluution ja kulttuurin hyppäyksiä on vaadittu, että harmaasusi muuttui kymmeniätuhansia vuosia sitten koiraksi ihmiselle? On ehkä yllättävää, että ihmiselle niin tutun ja läheisen kumppanin kehittymistä ja leviämistä kaikkialle maailmaan on tutkittu melko vähän; tulokset ja todisteet koiran alkuperästä ovat usein keskenään ristiriitaisia.

Tiina Raevaaran Koiraksi ihmiselle esittelee laaja-alaisesti uusinta ja vähän vanhempaakin tutkimusta ja valistunutta spekulaatiota niin koiran menneisyydestä kuin sen ja ihmisen liitostakin, joka on koko eläinkunnan mittakaavassa varsin ainutlaatuinen. Kirja valottaa ihmisen parhaan ystävän arvoitusta ainakin arkeologian, perinnöllisyystieteen, populaatiotutkimuksen, historian ja myyttien avulla.

Miksi koira ja ihminen ymmärtävät toisiaan niin hyvin? Mitä hyötyä koirasta on ihmiselle ollut? Koiraksi ihmiselle osoittaa, kuinka eläin, jonka me miellämme enää lähinnä lemmikiksi, on ollut yksi nykyihmisen esi-isien suurista innovaatioista.

Kuka on ihmisen lähin sukulainen? Vastaus on toki helppo: muut isot ihmisapinat. Perimämme on noin 95-prosenttisesti samanlaista kuin simpanssien ja bonobojen eli kääpiösimpanssien. Tulemmeko me myös niiden kanssa toimeen kaikkein parhaiten? Olisiko minun helpointa kommunikoida juuri simpanssin kanssa? Ei olisi. Koirat ymmärtävät monia eleitämme selvästi paremmin kuin simpanssit. Geeneiltään meitä ihmisiä lähinnä olevat eläimet eivät ole parhaita ymmärtäjiämme, koska ne eivät ole omassa evoluutiossaan siihen sopeutuneet. Koirat taas ovat evoluutionsa myötä kehittyneet ymmärtämään ihmisten merkkejä ja eleitä.

SULJE

"Raevaara toteaakin, että koira on ainutlaatuinen innovaatio ihmisen historiassa. Voiko tuota paremmin sanoa!"
Ulla Janhonen, Anna 22/2011

"Koiraksi ihmiselle on taatusti erilainen koirakirja. Se ei söpöile, esittele kasvatusvinkkejä tai rotuvalioita, vaan valottaa nelijalkaisten ystäviemme historiaa muun muassa arkeologian, genetiikan, paleontologian ja evoluutiopsykologian keinoin. Teksti on parhaimmillaan kutkuttavan kiehtovaa."
Jani Saxell, Uusimaa 23.7.2011

"Raevaara kirjoittaa jouhevasti ja sopiva pilke silmäkulmassa. (--) Kirjassa on mielenkiintoisia spekulaatioita, jotka saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Koira saattaa hyvinkin olla esi-isiemme suurin innovaatio. Koiran viihtyminen ihmisen seurassa jaksaa ihastuttaa ja hämmästyttää."
Riina Kaski, Länsi-Suomi 29.7.2011

"Kirjailija ja geneetikko Tiina Raevaaran ensimmäinen tietokirja on elävää, runsasta ja innoittavaa luettavaa. Raevaara kertoo yllättyneensä, kuinka tietokirjan kirjoittamiseen voi uppoutua aivan kuten romaaninkin. Sen huomaa - teksti lentää."
Maria Korteila, Tiede 8/2011