Susipalatsi
  • Baabel-sarja
  • Luokitus 84.2
  • Alkuteos: Wolf Hall (2009)
  • Suomentanut: Kaisa Sivenius
  • Sidottu, suojapaperi
  • 130 × 207 mm
  • 800 sivua
  • Kansi: Iira Oivo
  • ISBN 978-951-851-334-9

Susipalatsi

Ilmestynyt 21.4.2011

OSTAprinted book

Booker-palkittu mestariteos nyt suomeksi.

Kirjan nimi viittaa lentävään lauseeseen ”Ihminen on ihmiselle susi”. Tarina sijoittuu 1500-luvun alkuun ja kertoo hämmästyttävän tarinan Thomas Cromwellin, köyhän ja juopon sepän pojan, noususta valtaan ja kuninkaan tärkeimmäksi neuvonantajaksi Henrik VIII:n hovissa. Hilary Mantel avaa meille myös toisenlaisen kuvan. Järisyttävän inhimillisen. Hän kertoo tuon 1500-luvulla eläneen ihmisen tarinan modernin kirjallisuuden keinoin. Kerronta on tiivistä, dramaattista, täsmällistä ja tarkkaa.

”Heti alusta alkaen olin koukussa. Luin kirjan miltei yhdeltä istumalta. Kun lopulta laskin kirjan käsistäni, surin että se loppui, suren yhäkin. Se on häikäisevä ja älykäs versio tutusta tarinasta, kerrottuna uudesta näkökulmasta; se saa meidät katsomaan 500 vuotta vanhaa draamaa uusin silmin ja eläytymään siihen täysin.”
– The Times

Viimeisenä iltana Wolsey ojentaa hänelle paketin. Sen sisällä tuntuu pieni, kova esine, sinetti tai sormus. -Avaa se, kun olen poissa.
Ihmisiä kulkee edestakaisin kardinaalin yksityishuoneissa arkkuja ja paperipinoja kanniskellen. Cavendish kävelee huoneen läpi kädessään hopeinen monstranssi, ehtoollisleipäastia.
-Kai tulet pohjoiseen? Kardinaali sanoo.
- Tulen hakemaan teitä heti, kun kuningas kutsuu teidät takaisin. Hän sekä uskoo, että ei usko niin käyvän.
Kardinaali nousee. Ilma tuntuu raskaalta. Hän, Cromwell, polvistuu ottamaan vastaan siunauksen. Kardinaali ojentaa kätensä suudeltavaksi. Sormesta puuttuu turkoosisormus. Se ei jää häneltä huomaamatta. Hetken ajan kardinaalin käsi lepää hänen olkapäällään, sormet harallaan, peukalo hänen solisluunsa kolossa.
Hänen on aika lähteä. Heidän välillään on sanottu jo niin paljon, että olisi turhanaikaista lisätä mitään. Nyt ei ole oikea hetki selventää heidän sopimukstensa yksityiskohtia eikä lausua mitään opettavaista. Nyt ei ole oikea hetki syleillä. Jos kardinaalilla ei ole enää tarjota mitään korkealentoista, hänellä ei taatusti ole sitäkään vähää. Ennen kuin hän ehtii huoneen ovelle, kardinaali on kääntynyt takaisin takkaa kohti. Hän on vetänyt tuolin lähelle tulen loimua ja kohottaa nyt kätensä suojakseen, mutta käsi ei ole kardinaalin ja tulen välissä, vaan hänen kasvojensa ja sulkeutuvan oven.
Hän menee palatsin pihalle. Jalat pettävät. Hän nojaa muuriin savuisessa syvennyksessä, jonne valo ei yllä. Hän itkee. Hän rukoilee ääneti, älä anna George Cavendishin tulla nyt, nähdä minua ja kirjiottaa tästä kohtaus näytelmään.

SULJE

"Hilary Mantel on huimaavan taitava kertoja, kuvaaja ja nopeiden viisauksien sanoja."
Kaisa Neimala, Suomen Kuvalehti 32/2011

"Suurempi tarina kuin tiedettiinkään. Booker-palkittu Susipalatsi on aateromaani modernin ihmisen ja modernimman kristinuskon synnystä. (…) Kirjallisena universumina Susipalatsi on kiistämätön. Mantel synnytti henkilöt ja loi maailman, teki niistä totta. (…) Suomentaja Kaisa Sivenius tavoittaa hyvin Mantelin tyylin, jossa hovin kinastelu vaihtuu äkkiä luontohurmioon tai filosofointiin.”
Suvi Ahola, Helsingin Sanomat 21.4.2011

"Hilary Mantel avaa mestarillisesti Thomas Cromwellin tien kuninkaan neuvonantajaksi (...) häkellyttävän kaunis kirja (...) Susipalatsi on kiistaton mestariteos."
Hannu Poutiainen, Savon Sanomat 21.4.2011

"Mantelin kirjallinen maailma on rikas ja elävä, kieli kaunista ja täynnä tarkkanäköisiä osumia. Elettävä aika on sellainen, että tutut perustukset huojuvat. Kirjailijan henkilöt ovat myös syvästi inhimillisiä. (...) Kirja suorastaan huutaa jatkoa. (...) Maltan tuskin odottaa jatkoa."
Marja Kuparinen, Kirkko & kaupunki 20/2011

"Teksti on huumaavan kaunista. Se luo ajankuvan paremmin kuin mikään elokuva pystyisi, henkilöt ovat syviä ja koskettavia."
Pekka Hiltunen, Image 4/2011

"Kirjat, jotka todella ovat kykeneviä herättämään historian henkiin, ovat harvassa. Kun sellaiseen törmää, tuntuu kuin olisi saanut lahjan."
Elina Kuitto, Metro 30.5.2011

"Teos on upea ja aistivoimainen sukellus Cromwellin aikaan ja persoonaan. (...) Cromwellia on pidetty vihattuna rautakanslerina, mutta Mantel luo hänestä inhimillisen ja modernin. (...) Kuulustelujen ja kidutusten rinnalla kirjassa on läsnä myös huolella tutkittu arki, metsä ja mausteet: salvia, meirami ja kaneli."
Kristina Svensson, Vantaan Lauri 22/2011

"Sopii kiireettömiin kesäpäiviin, kun tekee mieli eksyä ajasta toiseen, ajan kanssa."
Merja Määttänen, SARA. 5/2011

"Susipalatsi osoittaa että tasokas historiallinen romaani voi olla myös viihdyttävä."
Veijo Hietala, Turun Sanomat 21.4.2011