Helsingin jäähalli
  • LUOKITUS 79.1
  • SIDOTTU, 250 SIVUA
  • 230 × 253 MM
  • GRAAFINEN SUUNNITTELU
  • MARKKO TAINA
  • ISBN 978-951-851-348-6

Helsingin jäähalli

Ilmestynyt 26.10.2012

OSTAprinted book

Helsingin jäähalli on kunnianosoitus yhdelle pääkaupungin tärkeimmistä urheilupyhätöistä. Melkein viiden vuosikymmenen aikana jäähallista on kertynyt tarinoita ja muistoja niin paljon, että on korkea aika kirjoittaa jäähallin elämäkerta. Erkki Alaja on tehnyt suurtyön herättäessään jäähallin räiskyvän historian henkiin niin tilastojen, henkilöiden kuin vaikkapa jäähallin legendaarisen kahvion kautta – puhumattakaan siitä, että hän on viettänyt hallilla ison osan elämästään.

Jäähalli nosti aikanaan helsinkiläisen jääurheilun ennen näkemättömään nousuun, mutta lisäksi se on toiminut mitä erilaisimpien tapahtumien areenana: Jokerien ja HIFK:in lisäksi siellä ovat viihtyneet myös esimerkiksi Iron Maiden ja paavi.

Helsingin jäähalli -kirja on tehty yhteistyössä Helsingin jääkenttäsäätiön kanssa. Teoksen alkusanat on kirjoittanut Helsingin Jäähallin toimitusjohtaja Harry Bogomoloff.

Helsingin Jäähallin avajaisjuhla huipentui jääkiekon kaupunkiotteluun. Vastakkain olivat Helsingin ja Tukholman joukkueet. Helsingin joukkue oli koottu HIFK:n, HJK:n, Karhu-Kissojen, Töölön Vesan ja Pitäjänmäen Tarmon pelaajista. Joukkue oli pitänyt kaksi harjoitusta ennen peliä. Tämän jälkeen 20:stä etukäteen nimetystä pelaajasta oli karsittu vielä kolme pois. Tukholmaa edusti Djurgården IF:n joukkue, jonka tähtipelaaja, Mr. Jääkiekko Sven Tumba, oli loukkaantunut pahasti rajussa taklauksessa edellisen kevään MM-kisoissa Jugoslaviassa. Tumba oli tuolloin ilmoittanut lopettavansa uransa, mutta syksyn tullen mieli veti kuitenkin takaisin jäälle. Pelaajanumeroa 17 kantanut Tumba oli vasta kuntoutuksensa alkutaipaleella. Kaikesta kuitenkin näki, että hän nautti mukanaolosta ja esiintyi mielellään helsinkiläisyleisölle. Häneltä nähtiinkin muutama tumbamaisen taiturimainen kikkailu kiekon kanssa.

SULJE

"Kirjoihin ja kansiin paketoitu Helsingin jäähalli on ajankohtaisempi kuin koskaan (--). Rakennus, jossa on tapahtunut niin paljon, on nyt saanut arvoisensa 'läpileikkauksen', niin kuin Alaja läpileikkauksessa kirjoittaa."
Petri Lahti, IS Veikkaaja 49/2012

"Boken är lättsamt skriven med glimten i ögat och med en lagom portion nostalgi."
Staffan Bruun, HBL 19.12.2012

[Helsingin jäähalli on] "pätevä teos, joka kertoo tasan tarkkaan siitä, mistä nimensä lupaa."
Tommi Hannula HS 3.11.2012

"On hatunnoston arvoinen suoritus lyödä hokia huokuvan Nordiksen tarina yksien kansien väliin ennen kuin hallin yleisömagneetti lyö oven takanaan kiinni viimeistä kertaa. (--) jos jäähallia voisi haastatella, sen seinät kertoisivat tuhansia tarinoita. Aika moni niistä on tässä kirjassa."
Jääkiekkolehti 10/2012

"Ekin kirja Helsingin Jäähallista on ihanteellinen urheilu- ja lukukirja. Koska se vie ihmisten mukana ja tarinoiden kautta tapahtumiin, tilanteisiin ja tunnelmiin. Se nostattaa omia muistikuvia, tuo mieleen ihmisiä, joita on tärkeä muistaa ja arvostaa."
Risto Nieminen, Olympiakomitean pj