Asetelmia
  • LUOKITUS 82.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 148 × 207 MM
  • 80 SIVUA
  • ULKOASU CAMILLA PENTTI
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž4971

Asetelmia

Ilmestynyt 19.9.2013

OSTAprinted book

Tuomas Timosen kolmas runokokoelma lähtee liikkeelle puhtaalta pöydältä. Siihen lisäillään sitten harkitusti ja harkitsemattomasti erilaisia asetelmiin soveltuvia elementtejä kuten sipuleja, virkamiehiä, näkymättömyyttä, lauluja tai puisia kukkia.

Joskus voi totta kai saada aivan väärän kuvan, sillä ”voihan olla ettei katsoessa aina saa koko kuvaa. Kun sanotaan ääneen sipuli, mieleen tulee kuva sipulista. Miten väärä kuva se onkaan! Kyse on pikemminkin puusta, tai kivestä, ehkä jostain pienestä eläimestä, korkeintaan muurahaisen kokoisesta.”

Kokoelman runot, asetelmat ja laulut alkavat tyhjältä pöydältä ja jotenkin kummasti sinne myös palaavat, ja jäljellä on jälleen valkoinen pöytäliina ja yksinäinen sipuli. Timosen runot yllättävät, sillä asetelmissa välähtelee samanaikaisesti vakavaa ja ilkikurista; proosarunoja, aforismeja muistuttavia henkäisyjä, lauluja, kirjeitä ja säkeitä – kaikenlaista katsottavaa ja katoavaa.

ASETELMAN KUVAUS

Pöydällä on sipuli, sipuli on pöydällä

valkoisen liinan päällä. Pöydällä, valkoisen liinan päällä

on sipuli. Siinä se, kenenkään kasvot

eivät ole tohjona, puut eivät taivu uhkaavasti

meri ei vello.

SULJE

"Timosen runous on kiistatta harkittua, taidokasta ja tyylitajuista. - -  Näitä runoja olisi mielellään lukenut lisää."
MIIKKA LAIHINEN, TURUN SANOMAT 8.10.2013

"Tuomas Timonen saa kolmannessa runoteoksessaan vakiintuneista taidemuodoista paljon irti. Asetelmia on humoristinen piikki konventioiden lihassa. (--) Asetelmiin on sujautettu myös virkamiehen arkipäivää ja hänen salattua yöminäänsä: sellainen elämä vasta surrealistista onkin! (--) Totunnaisuudet nyrjähtävät sijoiltaan, ja ilkamointi yhdistyy vakaviin kysymyksiin."
EIJA KOMU, KARJALAINEN 23.10.2013

"Teoksen sarjallinen kompositio heijastelee taideteoksen reunojen ulkopuolelle pursuavaa maailmaa hienosti; Sarja nimeltä "Asetelman kuvaus" lomittuu rönsyävämpiin osastoihin ikään kuin lopulta hautautuen niiden alle, jolloin syntyy vaikutelma representaatiota pakenevasta, lähes ylitsevuotavasta ilmiömaailmasta. (--) Nyanssien tajusta kertoo se, että perustavanlaatuisesta tematiikasta huolimatta runoissa liikutaan usein huumorin alueella, ja kuitenkin herkullisella tavalla niin, ettei hauskan lähteestä tunnu saavan mitään otetta."
ANNA TOMI, PARNASSO 6-7/2013

"Jo Timosen edeltävien runojen profiili oli hymyyn taipuva. Niin myös nyt, ja mainiosti hän hakee tragikoomisen rekisteriä Virkamies-runojen sarjassa. Asetelmallinen hiljaiselo, eläminen sordiino tai käsijarru päällä, toistuu runo runolta varioiden virkamiehen olomuodoissa. Sitten-kun -elämä on tuttua kaikille raskautetuille."
MERVI KANTOKORPI, HELSINGIN SANOMAT 14.12.2013