Mysterius Viisikulma-avain
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 170 × 230 MM
  • 200 SIVUA
  • ULKOASU MIKA RÄTTÖ JA JENNI SAARI
  • MUSTAVALKOKUVITUS MIKA RÄTTÖ
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž4636

Mysterius Viisikulma-avain

Ilmestynyt 3.10.2013

OSTAprinted book

Kaikki pohtivat iänikuisia kysymyksiä; kuka olen, mistä tulen, mitä pakenen ja mihin ihmiskunta on matkalla? Mutta Rättö räjäyttää mysteerinratkonnan aivan uudelle tasolle. Mysterius Viisikulma-avain on nimestään alkaen yksi suuri hullu kysymysmerkki. Se on novellikokoelma, mysteerinäytelmä ja mahdoton arvoitus, joka sisältää viisi eri kulmaa eli viisi erillistä tarinaa.

Ensimmäisessä tarinassa seurataan miestä, joka päättää että hänen tehtävänään on kertoa kaikille kanssaihmisille, miten elää. Erakkona elelevä mies ei toki laskeudu kansalaisten tasolle vaan alkaa sivistää heitä kiivasmielisillä puheillaan sushibaarin yläkerrassa sijaitsevan asuntonsa ikkunasta. Toinen ja neljäs tarina seuraa Juoksijaa, joka pakenee pakenemistaan. Kolmannessa tarinassa joudutaan spiritismi-istuntoon ja viidennessä tutustutaan Pyhän Joosuan kirkon talonmieheen, jota yksinäisyys ja varjot alkavat liu’uttaa yhä syvemmälle outouksiin.

Rättö on huima kirjoittaja ja kuvittaja, porilainen yleisnero, jonka teoksille on vaikea löytää vertailukohtaa. Mysterius Viisikulma-avaimen huumori ja villiys vievät lukijan oudon hyville teille. Mysteerien perässä juoksevien tai pakenevien vaiheet saavat kirjassa myös kuvallisia ilmenemismuotoja, joissa Rätön kädenjälki avaa vielä yhden tolkuttoman kiinnostavan maailman.

Ojensin käteni ja päätin alkusanani haasteeseen: – Veljet ja sisaret, on tullut aika valita! Ken nousee kanssani moraalittomuudesta pimeää keskiaikaa vastaan?

Chilipiirakkakioskilla taputettiin liioitellun kovaa; luullakseni sarkasmin eleenä.

Tähysin katua. Kansalaiskeskusteluun osallistunut oli kukas muu kuin hormoneilla muodottomaksi pumpattu polyyppi, rämeajeluiden markkinahenkinen kanootti-cowboy, uudismuuttaja Bruno Bon Battaja, joka oli päällystänyt itsensä alligaattorivauvojen nahalla ja eläkeläisiltä ryöväämällään kullalla. Tiesin tosimiehen. Hän piti turistipyydystä rämeellä, kaupungin pohjoislaidalla, jossa järjesti alligaattoriajeluita ryöstöhintaan, houkutteli petoja vaahtokarkeilla rapakoiden syvyyksistä ja kerjäsi vaarattomilla urotöillä ihailevia huokauksia, jotka olivat uskoakseni jääneet isäukolta saamatta. En antanut miehen häiritä.

SULJE

"- Onneksi jäljelle jäävät aina Rätön kielelliset kiemurat, joissa ylilyönnitkin korjataan usein voitoiksi. Kirja on myös visuaalinen ilotulitus, sillä siinä on niin Rätölle tunnusomaisia rönsyileviä kuvituksia kuin kirjaimellisia kuvallisia kirjainarvoituksia."
JARMO HUIDA, SATAKUNNAN KANSA 19.10.2013 

"Mika Rättö osoittautui taitavaksi sanankäyttäjäksi jo esikoiskirjassaan Tihkuluodon kuiskaajat. Toisessa teoksessaan Mysterius Viisikulma-avain hän on jälleen perimmäisten kysymysten äärellä. Rättö ei pitäydy arkisessa tai pienieleisessä, vaan pommittaa täydeltä laidalta. (--) Kirja on hyvin viehättävän näköinen. Ulkoasuun on selvästi kiinnitetty paljon huomiota. Rätön esikoiskirjan tapaan mukana on hänen taidokasta kuvitustaan. Tekstiä on paikoin myös rikottu kokeellisin keinoin."
MIKKO NENONEN, HÄMEEN SANOMAT 10.11.2013 

"Synkän nyrjähtänyt maailma on aikuistakin pelottava. Rättö onnistuu pitämään hankalan tyylilajin kasassa, eikä sorru heittäytymään humoristiksi. (--) Tunnelmassa on jotain samaa gotiikkaa kuin Edgar Allan Poella. (--) Lopputulos on komea kokonaistaideteos, jossa tunnelmaa luodaan visuaalisilla tekstikokeiluilla. Sana muuttuvat ääniksi - kuoriaisen rapsutuksiksi ja kirkonkellojen kuminaksi."
PASI AHTIAINEN, KARJALAINEN 15.11.2013 

"Rätön kerronta on paikoin pelkkää dadaa. Silloinkin kun tarina asettuu kutakuinkin normitodellisuuden puitteisiin, absurdi näkökulma irrottaa kerronnan jokapäiväisyydestä. (--) Kuvitus on yhtä Rätön luoman tekstimaailman kanssa. Herkkäviivaiseen grafiikkaan on tihkunut tarinoiden tasot mielipuolisuudesta leikillisyyteen, joka ilmentää samalla omalaatuista huumorintajua."
MATTI KOMULAINEN, 14.12.2013

"Novellisti Mika Rätölle lyhyt muoto on selvästi vapauden valtakunta, jonka puitteissa voi tehdä mitä vain. (--) Vastaavaa vauhkon kokeellisuuden, sivaltavan yhteiskuntasatiirin ja sisäkkäisten painajaisnäkyjen kirjallisuutta ovat meillä tehneet lähinnä Jouko Sirola ja Leena Krohn." 
Jan Saxell, Parnasso 2/2014