Erään yhtiön murha
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 130 × 207 MM
  • 297 SIVUA
  • ULKOASU Markko Taina
  • ISBN 978Ž-951-851-585-5

Erään yhtiön murha

Ilmestynyt 10.4.2014

OSTAprinted book

Suomalaisen puhelinjätin Roccumin amerikkalainen toimitusjohtaja Ben Mandel kuolee salamurhaajan luoteihin aamulenkillään Hietaniemen hautausmaan kupeessa. Käynnistyy tutkimus, jota johtaa keskusrikospoliisin murharyhmän päällikkö Heikki Söder yhdessä ylikonstaapeli Matti Jorosen ja suojelupoliisin ylitarkastaja Sixten Rydmanin kanssa. Poliisikolmikko joutuu miettimään murhan motiivia ääripäästä toiseen: onko liikkeellä ollut satunnaisesti toimiva hullu vai onko kyseessä salaliitto, jossa amerikkalainen Softcold Ltd aikoo kaapata Roccumin.

Tutkimus pakottaa Söderin ryhmän tutustumaan puhelinjätin omituiseen sisäiseen kulttuuriin, Suomen hallituksen omistusohjauspolitiikkaan ja tavallisen vaikeuksiin joutuneen tuotekehitysinsinöörin arkeen. Taustalla väijyy koko ajan kauhukuva siitä, että Mandelin kuolema ja Roccumista käytävä valtataistelu liittyvät suurvaltaintresseihin. Halusiko Mandel aidosti suomalaisyhtiön parasta vai oliko hänellä Suomessa tehtävä, jonka luonne ei kestä julkisuutta? Tutkimus vaikeutuu kun Suomen sisäpolitiikasta alkaa paljastua kummallisia asioita, eikä Mandelin kuolema jää ainoaksi.

Mandel lisäsi vauhtia. Vastaan juoksi kaveri, jonka hän tunsi ulkoministeriön valtiosihteeriksi. Mies askelsi omituisella tyylillä kiertäen toista jalkaa puolelta toiselle. Mandelista tuntui, että korkea virkamies hymyili hänelle ilkikurisesti. Hietaniemen rantaa lähestyttäessä tie kääntyi oikealle. Mandelilla oli tapana juosta muutama sata metriä vielä mutkan jälkeen ja palata sitten samaa reittiä takaisin. Hetken mielijohteesta hän päätti hölkätä rantahietikolle merta katsomaan.

Hän ehti juosta vain parikymmentä metriä, kun hän kuuli nimeään huudettavan: – Ben! Sitten sihahdus. Luodin ääni oli kuin elokuvista. Toinen laukaus. Mandel lyyhistyi maahan. Ampuja käveli rauhallisesti maassa makaavan ruumiin ääreen ja veti liipaisimesta vielä kerran. Tällä kertaa hän ampui päähän. Jo toinen laukaus oli vienyt uhrin hengen, mutta hän halusi olla varma. Hän jätti ruumiin paikalleen, ei edes yrittänyt raahata painavaa miestä uimarannan kahvilarakennuksen suojaan. Joku koiranulkoiluttaja löytäisi Mandelin kuitenkin, ja silloin hän olisi jo turvassa. Kuinka helppoa olikaan tappaa toinen ihminen. Häntä melkein hymyilytti.

SULJE

"Häkämies kirjoittaa yhä sujuvammin. (--) uusi dekkari liikuttelee jälleen henkilöhahmojaan vallan saleissa, politiikan ja talouselämän huipulla."
Päivi Taussi, Kouvolan Sanomat 11.4.2014

"Parasta kirjassa on säilyttää suljetun mysteerin kaava."
Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat 1.5.2014

"Se, että Häkämies tuntee politiikan kentän ja omaa sieltä omakohtaista kokemusta, lisää tarinan kiinnostavuutta ja antaa hänen esittämilleen poliittisen kulttuurin ja toiminnan arvioille omanlaistaan painoarvoa."
Kimmo Rantanen, Turun Sanomat 8.4.2014

"Häkämiehen tarina tuntuu puistattavan todentuntuiselta."
Teija Uitto, Vantaan Sanomat 17.4.2014

"Rikosromaani kuvaa tapahtumia ja henkilöitä tarkasti, ja myös dialogit istuvat puhujille. Juoni poimuilee koukuttavasti, ja jännitys tiivistyy loppua kohti."
Pertti Vuorela, Ruumiin Kulttuuri 2/2014