Hissimusiikkia
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 152 × 164 MM
  • 186 SIVUA
  • ULKOASU Jussi Karjalainen
  • ISBN 978Ž-951-851-492-6

Hissimusiikkia

Ilmestynyt 20.5.2014

OSTAprinted book

Alussa on Taisto. Ja näyttämisen halu. Unelma, näky, jota kohti kulkea: eläkepäivät kesämökkiparatiisissa, ilman minkäänlaisia 
murheita ehtimisestä, joutumisesta, täytymisestä tai mistään. Vihdoinkin hän lulluttelisi vaimon kanssa kylki kyljessä grillikatoksessa saunaihot höyryten. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Hissimusiikkia on episodiromaani kahden suvun jäsenistä – vanhempiensa luokse asumaan jääneestä Leena Katariinasta, akateemisten työttömien kurssilla öykkäröivästä Sakarista, koulutoveriaan kyykyttävästä Emilistä, pomoaan mielistelevästä Intosta, isyyteen paneutuvasta Pietarista ja hamesankari Patesta, joka aikoo voittaa mainosalan maailmanmestaruuden, Cannesin Kultaisen Leijonan. Heillä kaikilla on unelma, jota he jahtaavat koko tarmollaan. On kysymys sankaruudesta. Isistä ja isättömyydestä. Loppujen lopuksi, yksinäisyydestä.

 

»Tähän on tultu: yhtäkkiä on kevät. Karua. Kalvasta. Kuin taikaiskusta aurinko on räiminyt lumet tiehensä. Paljastanut lian, roskat ja koirien jätökset. Kolakka tuuli vierittää kuivuneita lehtiä puusta pudonneiden oksien seassa. Suuret sälekaihdinikkunat säpälöivät armotonta valoa, viiruttavat vaatteita vanginraidoilla ja vitivalkoisia seiniä kaltereiden kuvilla. Sietämättömän hohtavilla.

Tämä on hiljainen hetki. Kurssilaisten kuoro on lopettanut epätahtisen huokailunsa ja vaikenee. Vetäjäkin painaa katseensa lattiaan, ottaa kuin hatun pois päästään, kokoaa itseään: jotain on kuollut, menetetty, peruuttamattomasti ohi. Jotain on tullut näkyviin, kirkastunut. Sakari Hiekka seisoo luokan edessä kuin puusta pudonneena. Tämä on kuva, mutta littana. Prässätty kasvi herbaariossa. Lamppu ilman henkeä. Tämä ei riitä.

SULJE

"Teksti puhuu sävelmaalailusta, ja sitä on myös Lohen tarinoiden kieli, huumorilla höystettynä. (--) Mirjam Lohen teksti on oivaltavaa."
Marja-Riitta Vainikkala, Kaleva 17.9.2014

"Episodimainen Hissimusiikkia-kirja on elämänmakuinen kertojan tarina ja haastava lukukokemus, jossa on vahva symbolitaso. (--) Odotan innolla kirjailijalta seuraavaa teosta."
Kaisu Lindroos, Kirjallisuuspalkinto Toisinkoinen 1.9.2014

"Erilainen romaani, jossa on sopivasti haastetta helppouteen tottuneelle lukijalle. Nyt saa ja on lupa kerrankin itse tulkita ja miettiä, mitä kirjoittaja on täsmälleen tarkoittanut. (--) Suosittelen uudesta kotimaisesta proosasta kiinnostuneille, kielen erilaisesta käytöstä pitäville sekä tietysti jokaiselle, joka haluaa tietää lisää tästä lopulta oikein mainiosta opuksesta!"
www.Kirjavinkit.fi 18.6.2014

"Upeaa on kuitenkin taito, jolla Lohi saa jokaisen kappaleen soimaan myös omana itsenäisenä teoksenaan. (--) Kieli luo teokselle oman rytmin, joka sykkii hengästyttävästi eteenpäin."
Noora Lehtimäki, Turun Sanomat 3.6.2014

"Hissimusiikkia kertoo hykerryttävän hauskasti kahden suvun arjesta. Taisto ja Eino voisivat aivan hyvin seikkailla Jari Tervon tai Kari Hotakaisen sivuilla (--) Teos on ilman muuta yksi vuoden parhaista kotimaisista kirjoista."
Martta Kaukonen, Iltalehti/Ilona 2.8.2014

"Rakenne ja sisältö ammentavat musiikista, kokonaisuus lumoaa."
Image nro 212 (heinä-elokuu)

"Hissimusiikkiin on ladattu paljon huomattavaa ja oivallettavaa. (...) Hissimusiikkia on kunnianhimoinen teos. Tämän kokoelma-cd:n kappaleet eivät soi samassa sävellajissa. Välillä ne häiritsevätkin. Iloinen pop-rallatus voi tarttua kerralla korvaan, mutta nämä kirjalliset musiikkikappaleet eivät annan kaikkeaan kertalukemalla."
Päivi Haanpää, Hämeen Sanomat 15.7.2014