Nyljetyt ajatukset
  • LUOKITUS 84.2
  • sidottu, suojapäällys
  • 140 × 220 MM
  • 500 SIVUA
  • ULKOASU jenni Saari
  • ISBN 978Ž-951-851-570-1

Nyljetyt ajatukset

Ilmestynyt 26.4.2014

OSTAprinted book

Aimo ja Köpi soutavat Kustavista Hailuotoon. Matkaa kertyy 700 kilometriä, koska suorinta reittiä ei ole. Matka kestää 20 vuorokautta. Soutamisen lisäksi Aimo ja Köpi syövät, leiriytyvät luodoilla ja rannoilla ja keskustelevat. He eivät juttele niitä näitä. He keskustelevat siitä, mikä on olennaista ja miten olennainen välittyy. Ihmisellisyydestä he keskustelevat: kirjallisuudesta, vähän muistakin taiteista ja jopa kulttuurista. Käyvät läpi suomalaisen kirjallisuuden Aleksis Kivestä Arto Salmiseen. Nämä soutajat, jos ketkä, ymmärtävät, että arvokkain taide on epäsuoraa kommunikaation äärilaitaa.

Nyljetyt ajatukset on jännittävä kertomus rohkeiden sankarien henkeäsalpaavasta retkestä, jossa ei tapahdu mitään. Pinta on tyyni, mutta sen alla kuohuu. Syvyyksien hirviöt eivät ikinä lepää. Kirja käy myös pätevästä ja koetellusta retkioppaasta soudettaessa Turun saaristosta Oulun edustoille.

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä Europeaus jatkaa Kansallisteatterissa. Lisätietoja ja lippuja saa Kansiksen sivulta.

Ilta oli sees. Aimo ja Köpi, hyvämuistiset, lukeneet miehet, ämpäröivät vedet turpoamassa olleesta veneestä, pistivät tapin paikoilleen ja alkoivat pakata. Miten kuvailisin heitä? Köpi oli pitempi kuin Aimo, Aimo oli vankempi kuin Köpi. Molemmat olivat rumia, tavallisen oloisia ihmisiä. Aimo työnsi trangian ja sinolipullon etutuhdon alle. Köpi ruuvasi hankaimia uuteen airopariin. Aimo tarkkaili Köpin työskentelyä ja avasi keskustelun.Tästä on hyvä lähteä. Tästä paikasta ja sen lähiympäristöstä, Kustavin Lypertön kylästä, on kirjoitettu maailman hauskin, jännittävin ja toiminnallisin kirja, 1800 sivua räjähtävää viihdettä. Jos kohta Volter Kilven Saaristolaissarja, ehdottomasti yhtenä jakamattomana kokonaisuutena avautuva, on myös kahdeksan itsenäistä tekstiä. Että se on julkaistu kolmena niteenä ei pidä hämätä tarkkaa lukijaa. Näen sen seikan yhtä selvästi kuin tuon Alastalon tuossa lahden takana, johon vanha Volter sijoitti kokonaisuuden ensimmäisen osan. Tai oikeastaan toisen. Kahdentoista sivun esipuhe Kirkkomaa, puheena pidetty Kustavin kirkolla 6. elokuuta 1933 ja Alastalon salin esipuheena julkaistu vielä samana vuonna, on koko jumalaisen eepoksen ensimmäinen, uljas ja kaiken sitä seuraavan läpäisevä johdanto.

Mikä on syynä, ettei Kilpeä vieläkään lueta riittävästi, saatikka ymmärretä oikein? Köpillä oli tähän vastaus. Syyt ovat samat, jotka aiheuttavat ihmiskunnan muutkin isot ongelmat: typeryys, henkinen laiskuus ja ennakkoluulot.

Saaristolaissarja on siitäkin mainio, intoili Aimo, että sen kahdeksan tekstiä voi lukea missä järjestyksessä tahansa: aina toimii. Mistä sinä aloittaisit?

SULJE

"Yksi keino ymmärtää, mitä taide meinaa, on 'lukea kaunokirjallisuutta, joka käsittelee taidetta'. Sitä Hurmeen romaani käsittelee, ja loistavaa on, että se nostaa esiin parasta jos unohdettuakin suomalaista kirjallisuutta."
Vesa Karonen, Helsingin Sanomat 3.5.2014

"Ei ole kyse pelkästään miehisestä meriseikkailusta vaan soutamisesta suomen kielen puolesta. Köpillä ja Aimolla on missionaan ei sen enempää eikä vähempää kuin pohtia taiteen olemusta, määritellä hyvää kirjallisuutta, teatteria ja bluesia."
Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 26.4.2014

4/5 tähteä. "Hurme kuvaa hurmioituneena esimerkiksi Hjalmar Nortamon ja Sakari Pälsin tuotantoa, siinä missä Radiopuhelimet-yhtyeen sanoituksiakin. Hänestä arvostetuimman kirjallisuuden ytimessä on hulluus. Täysinäishyminöivää kamaa!"
Ville Hänninen, Aamulehti 28.4.2014

"Hurmeen teos on taiteen ensyklopedia kaunokirjalliseen asuun puettuna."
Jenni Kinnunen, Kaleva 18.6.2014

"On ainutlaatuista että kukaan pystyy kirjoittamaan taideteoriaa puheenomaisesti, toiminnantäyteisellä lauseella. Kielemme on yhtä verbiä. Romaani on kuin jännitetty jousi. Huumori ja lämpö eivät vesitä tiukkaa asiaa. (--) Olen raahannut kirjaa mukanani, kuten usein arvostelukappaleita, mutta nyt kun työ lähestyy loppuaan, en voi laittaa sitä hyllyyn. Tämä kapine elää lukijansa kanssa, koska se tekee kulttuurin osaksi mieltä ja kroppaa."
Maaria Pääjärvi, Parnasso 3/2014

"Hurme nylki ajatukset (--) 'Jos se pääsisi Finlandia-ehdokkaaksi, se toimisi yhtä hyvin niin tieto- kuin kauno-Finlandia-sarjassa!' (--) Ymmärsitte varmaan. Tämä on se kotimainen kirja, joka todella kannattaa lukea. Jos autiolle saarelle saisi ottaa mukaansa vain yhden kirjan, Nyljetyt ajatukset olisi täydellinen valinta."
Markus Määttänen, Aamulehti 20.8.2014

"20 päivää kestävällä matkalla jutellaan antaumuksellisesti musiikista, kirjallisuudesta ja teatterista. Eksistentiaalista pohdintaa tahdittaa myhäilevä huumori. (--) Romaani sopisi suomalaisen kirjallisuuden oppikirjaksi."
Suvi Kerttula, Ilta-Sanomat 9.8.2014

"Kahden äijän soutumatka Kustavista Hailuotoon on suomalaisen kulttuurin Korkea Veisu, rakastettava romaani ajattelevista ja puhuvista ihmisistä elämän merellä." (Vuoden 2014 kriitikoiden suosikit)
Mervi Kantokorpi, Helsingin Sanomat 30.11.2014

"Nyljetyt ajatukset -teos tuo esiin uudet näkökulmat kulttuuriin ja se n tulkitsemiseen. Se on vuoden tärkein kotimainen kirjallinen teko. Sille soisi yhtä aikaa niin kaunokirjallisuuden kuin tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon."
Juhani Valli, Valkeakosken Sanomat 19.5.2014

"Paikoin liikutaan vahvasti jossain Sartren, Dostojevskin ja Kafkan ajatusvesillä, mutta veikkohuovislainen pohjavire on selvä. Eksistentialismin tuulet puhaltavat Aimon ja Köpin yllä, tekevät lukijan uteliaaksi. Jos tai kun näin käy, ei voi kuin todeta: Juha Hurme on kirjoittanut mahtavan kirjan. Siitä jää ahne ja hyvä olo. (--) Niin perustavanlaatuisen myhäilevän tunteen lukuelämys jättää - ja niin hirmuisesti koirankorvia tuli taitelluksi kirjaan."
Anuirmeli Sallamo-Lavi, Savon Sanomat 26.5.2014