Erehdys
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 208 SIVUA
  • ULKOASU MARJAANA VIRTA
  • ISBN 978-951-851-575-6

Erehdys

Ilmestynyt 28.3.2015

OSTAprinted book

Kirjailija E:tä on pyydetty yleisötapahtumaan lukemaan novellejaan ja keskustelemaan lukijoidensa kanssa. Jo ajomatka tilaisuuteen horjuttaa kirjailijan uskoa, mutta se ei ole mitään tulevaan verrattuna.

Lukutilaisuus on alusta loppuun piinaava. Lannistunut mutta urhea kirjailija lukee kiittämättömälle yleisölle kuitenkin upeita otteita teoksistaan. Kunnes on aika erehtyä vielä kerran.

Leena Krohnin uusi romaani on hengästyttävän haikea ja tragikoominen kertomus sekä tarinakokoelma. Kirja puhuu viisaasti muistista, toden ja harhan kaksoisvalotuksesta sekä luopumisesta. Kirjailijan tarinat vievät mukanaan horjahtaneeseen todellisuuteen. Ja toisin kuin julma kuulijakunta antaa ymmärtää, niiden luennan ei soisi koskaan loppuvan.

»Katkelma kirjailija E:n novellista "Täti Angiina": -- Mutta kävellessään Simo huomasi, että kaikkialla ryömi tai virui pieniä kitiinikuorisia olentoja ja vaikka hän yritti olla polkematta niiden päälle ja sovitteli tarkoin askeleitaan, hän ei voinut olla tallaamatta niiden haurautta. Ne olivat muurahaisia, joiden toivioretki oli päättynyt. Sitä mitä ne olivat etsineet, ne eivät olleet löytäneet. Ne olivat tehneet sen, mitä niiden täytyi tehdä, täyttäneet oman heimonsa käskyt, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Simo ajatteli, että mitä niiden täytyi tehdä, sitä ne myös halusivat. Niiden pakko oli yhtä kuin niiden tahto. Kuinka toisenlaisia ne olivatkaan kuin ihmiset, myös siinä suhteessa. Ja kun ne murskaantuivat Simon kengänpohjiin, jo valmiiksi puolikuolleina, hän ei voinut olla säälimättä niitä. Hän sääli, mutta tavallaan myös kadehti. Sillä niillä oli ollut juhlansa, ne olivat lunastaneet lentonsa ja saavuttaneet uuden elementin. Siihen saakka ne olivat olleet maan matalimpia asujia, mutta hetkeksi ne kuva Katri Lassila olivat nousseet korkeuteen siivet väristen, valmiina häihin, onneen ja uuteen työhön. Ja kaikessa, mitä ne tekivät, oli mieli ja merkitys, joita Simon oli yhä vaikeampi nähdä ihmiselämässä.

SULJE

"Leena Krohnin kertomataiteessa luonto on täynnä ihmeteltäviä, ihasteltavia, opittavia ja mietiskeltäviä ilmiöitä, kaaoksen ja järjestyksen päättymätöntä vuorottelua, kuolemattomuutta. Kirkas kieli viimeistelee Krohnin viisaat pohdinnat jälleen kerran silkaksi nautinnoksi."
Raija Hakala, Aamulehti 8.4.2015

"Leena Krohn on suomalaisen kirjallisuuden suuria näkijöitä. Hänen toden ja tarun rajamailla liikkuvia filosofisia tekstejään on aina nautinto lukea. Kirjailijan taiten naputtamat tarinat hurmaavat, hymyilyttävät ja saavat aivot rullaamaan ylikierroksilla. (--) Erehdys on täynnä viisaita mietteitä ja ajatelmia, joiden äärelle on hyvä pysähtyä."
Toni Jerrman, Helsingin Sanomat 28.3.2015

"Kirjallisuuden yleisen banalisoitumisen keskellä Leena Krohnin proosa suo iloa, lohtua ja silkkaa hävytöntä nautintoa."
Tommi Aitio, Kauppalehti 31.3.2015