Meikäläisen mukaan
  • LUOKITUS 32 / 99
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 229 SIVUA
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-667-8

Meikäläisen mukaan

Ilmestynyt 6.2.2015

OSTAprinted book

Meikäläisen mukaan on Seppo Kääriäisen omakohtainen kertomus Suomen nykytilasta ja siihen johtaneista kehityskaarista. Kirjalla on kolme pääviestiä. Ensinnäkin se hahmottelee maamme tulevaisuutta niin ulko-, EU- kuin sisäpolitiikankin alueilla. Toiseksi se arvioi vuoden 2015 eduskuntavaalien merkitystä nykyisessä historiallisessa tilanteessa. Lisäksi se kertoo Suomen tiestä toisen maailmansodan jälkeen ja näin tuo esiin historian vaikutukset nykypäivään. Historia vaikuttaa tietenkin myös ihmisyksilöiden, ei pelkästään valtioiden, elämässä. Niinpä Kääriäinen kertoo omista taustoistaan, sillä elämän sattumien lisäksi juuri ne ovat saatelleet hänet yhdeksi aikamme merkittävimmistä keskustapoliitikoista.

Saamme lukea lapsuusvuosista Kirmankylän Kääriälässä, opinnoista ja poliittisen uran alusta Helsingissä ja aikanaan tapahtuneesta paluusta lapsuudenkotiin. Maakuntien ja pääkaupungin suhde onkin tärkeässä roolissa Kääriäisen tarinassa. Meikäläisen mukaan on poliittinen puheenvuoro, jota kannattelee elämän varrella karttunut valtiomiehen viisaus. Se on pakollista luettavaa kaikille Suomen kohtalosta kiinnostuneille, puoluekannasta riippumatta.

"Jälkikäteen pitää sanoa, että tiukimmin ydinvoimapäätöstä vuonna 1993 vastustaneet ajoivat vajaa parikymmentä vuotta myöhemmin lisää ydinvoimaa. En pidä sitä moraalittomana. Politiikka ja elämä on tällaista. Takinkääntämisiäkin on monenlaisia. Tosiasioiden edessä on parasta olla nöyrä. Jos on perusteita muuttaa mielipidettään yhteisen edun nimissä, se on tehtävä, vaikka yleisö mylvii. Jos kannan muuttaminen on puhdasta taktiikkaa tai joidenkin mielistelyä, sitä moraalittomuutta ei selittelyillä muuksi muuteta. On oltava sinut itsensä kanssa. Se on vaan niin, että omantunnonasioissa, jollainen ydinvoima meikäläisellekin oli ja on, ei ole hyvä tehdä kompromisseja. Jos toimii sisintään vastaan, vaikka perusteet olisivatkin lyijynraskaat, vamma siitä tahtoo jäädä. Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa pärjäsin mielestäni hyvin. Keräsin reippaasti yli 8000 ääntä vaikean vaalikauden päätteeksi. Niskassa olivat EU-ratkaisu ja ydinvoimapäätös ynnä muita lamasta heittyneitä vaikeuksia. Siihen nähden tulos oli enemmän kuin tyydyttävä."

SULJE

"Uutta on terävä kritiikki avoimia pyrkyreitä kohtaan, jotka kansan vaisto terävän viikatteen tavoin aina niittää pois voittajien joukosta politiikan suurkilpailuissa, esimerkiksi presidentinvaaleissa."
Pekka Alarotu, Maaseudun Tulevaisuus 23.2.2015

"Kirja on myös vastakirja. Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen julkaisi viime syksynä puolueen historiasta pisteliään kirjan Väyrysen valtakunta ja onnistui suututtamaan monta keskustalaista vaikuttajaa. Epäilemättä Seppo Kääriäinen on yksi mielensä pahoittaneista. Nyt hänellä on tilaisuus kertoa oma versionsa tapahtumien kulusta. Hän tekee sen eleettömästi ja vakuuttavasti. Kääriänien on yli neljä vuosikymmentä ollut voimahahmo."
Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomat 7.2.2015