Osteri
  • LUOKITUS 84.2 SIDOTTU
  • SIDOTTU, 130 × 207 MM 
  • 200 SIVUA 
  • ULKOASU JUSSI KARJALAINEN 
  • ISBN 978-951-851-608-1

Osteri

Ilmestynyt 6.5.2016

OSTAprinted book

Axel Munthe, Ruotsin kuningattaren uskottu, on saapunut Pariisiin. Lääkäri ja maailmanmies vetää ihmisiä puoleensa kuin magneetti. Hänen vaikutuspiiriinsä joutuu myös nuori Victoria Faure, jonka heräilevän ruumiin Munthe laittaa vallan sekaisin. Munthe esittelee Victorialle Jean-Martin Charcot'n teatterin, aikansa edistyksellisimmän hoitolaitoksen, jonka naishysteerikkoja hoidetaan myös julkisesti, yleisön edessä.

Victoria ei saa Charcot'n teatteria mielestään, ei ehkä ruumiistaankaan. Hän päätyy itsekin hoitamaan hysteerikoita, ja päättää lopulta pelastaa erään nuoren potilaan laitoksesta. Hänen suunnitelmansa ei kuitenkaan toteudu aivan aiotulla tavalla, koska, niin, Munthe.

Victorian tarinan rinnalla Ruotsin kuningatar kertoo kohtaamisistaan Axel Munthen kanssa – ja rakkaudestaan tähän, ja pettymyksestään.

Rosa Meriläisen toinen romaani Osteri on tarina kehollisuudesta ja katsomisesta, katseiden alla olemisesta. Kirjan salavihkaisen taitavasti rakennettu kertoja näyttää Axel Munthen kuin katalyyttinä, joka avaa aikakautensa hoivan, vallan ja seksuaalisuuden ulottuvuudet.

Tämä oli ehdottomasti viimeinen kerta, kun Munthe kutsuttaisiin tähän salonkiin. Äiti nipisti suunsa kiinni ja nyökkäsi isälle. Isä ymmärsi ja nyökkäsi takaisin. Mutta ei puolustanut ystäväänsä Charcot'a. Hän halusi kuulla lisää hypnoosinäytöksistä. Ajatus miehestä, joka kykeni hypnoosilla taivuttamaan naiset valtaansa heitti höttöisen märän mättään koko seurueen jalkojen alle.

SULJE

"Teos on täynnä älykästä retoriikkaa. Tämä on kaunokirjallisuutta parhaimmillaan."
Sanna Jääskeläinen, Keskisuomalainen (Osteri-kirja)