Teosofien Suur-Suomi
  • LUOKITUS 21.5
  • SIDOTTU, 140 × 210 MM 
  • 208 SIVUA 
  • ULKOASU MIKA TUOMINEN
  • ISBN 978-951-851-611-1

Teosofien Suur-Suomi

Ilmestynyt 22.12.2016

OSTAprinted book

Rakensiko kalevalainen kansa Egyptin pyramidit? Tekeekö älyn pysyminen pään alueella ihmisestä vaalean ja sinisilmäisen? Kävikö Väinämöinen Jee­suksen salakoulua? Onko perunansyönti tyhmentänyt eurooppalaisia ja tehnyt heistä materialisteja?

Näitä ja monia muita pistäviä kysymyksiä on Suomessakin vakavasti pohdittu, erityi­sesti 1900­-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Maahamme levinneet esoteeriset opit, ennen kaikkea teosofia ja Rudolf Steinerin antropo­sofia, innoittivat vuosisadan alun kulttuuri­väkeä etsimään korkeampia henkisiä sfäärejä ja kuvaamaan niiden viisauksia niin teoriassa kuin taiteessakin. Tärkeä "kotouttava" tekijä oli Kalevala, jonka nationalistis­-teosofiset tulkinnat synnyttivät mitä erikoisimman ajatuksen henkisestä Suur­Suomesta.

Aihetta jo pitkään tutkineen Minna­-Maria Fyrqvistin tietokirja Teosofien Suur-Suomi avaa ainutlaatuisella tavalla esoteeristen liikkeiden historiaa Suomessa. Teosofia ja antroposofia ovat vaikuttaneet vahvasti esimerkiksi modernin länsimaisen taiteen kehitykseen, myös meillä, ja niiden kaiut ovat läsnä 2000­-luvullakin.

»Pekka Ervastin kehittämä teosofinen nationalismi ja nationalistinen ruusuristiläisyys tulisi hänen mukaansa uutena kiristillisenä uskonpuhdistuksena johtamaan Valkoisen Pohjolan perustamiseen: "Uskonpuhdistuksen tulisi saada kiinteä muoto täällä Pohjolassa." Ervast saattoi todeta tyytyväisenä vuonna 1933: "Huomatkaa, että on ruvettu nimittämään Helsinkiä Pohjolan valkoiseksi kaupungiksi [...] Täällä on syntyvä Pohjolan valkoinen valtakunta."

Ervastin kehittämän nationlaistisen teosofian erikoistehtävä oli uuden uskonpuhdistuksen kautta ottaa johtopaikka maailman kehityksessä. Tavoite ei ollut vain henkinen, vaan selkeästi myös poliittinen ja maantieteellinen, vaikka tavoite oli tarkoitus saavuuttaa hengenvoimin ja karmallisen kehitystyön myötä, ei sodalla tai väkivallalla. Ervast hahmotteli uuden Suomi-johtoisen, itämerensuomalaisen valtion, joka idässä sisältäisi myös Venäjän alueen suomensukuiset kansat."

SULJE