Kerrottu huone
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM 
  • 528 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-740-8

Kerrottu huone

Ilmestynyt 12.10.2017

OSTAprinted book

Marjaana on menettänyt puolisonsa ja ryhtynyt käymään psykoanalyysissa. Huoneessa, jossa välillä maataan, välillä istutaan, hän yrittää toimia analyysin sääntöjen mukaan: puhua kaiken mikä mieleen tulee. Seinällä tuijottaa pieni lammasmaalaus, ja analyytikon sääntöjen mukainen hiljaisuus riipii korvia.

Ja Marjaana puhuu. Lapsuudestaan, rakkaudestaan, suhteestaan puolison ystävän kanssa, siitä mitä söi tänään. Joskus mieleen tulevat asiat eivät kestä häpeän nostattamaa muuria, joskus lapsuusmuistoja on vaikea kerrata kun niitä ei muista. Muistin tilalle on asettunut jotain pakottavaa, toistavaa, joka pysäyttää tavanomaisen ajan tunnun.

Marjo Katriina Saarisen esikoisromaani Kerrottu huone kääntää ainutlaatuisesti muistin ja toiston ongelmaiset ja päällekkäiset aikakerrostumat romaanikerrontaan. Saarisen poeettinen kieli on uskomattoman ilmaisuvoimainen niin unien, fantasioiden, himon kuin hädänkin kuvaajana. Käykö Marjaana Espanjassa kulkemassa reittiä, jonka puoliso kulki ennen poistumistaan, vai puhuuko hän siitä analyytikolle? Kerrotaanko hänen tarinaansa vai kerrataanko sitä? Ja kuka on hänen tarinansa rinnalla kulkeva harmaaneliöisen parvekkeen tyttö, jonka elämä viistää välillä läheltä Marjaanaa? Kuka hänen tarinaansa kertoo?

"On asioita ja hetkiä, jotka vääjäämättä pyörähtävät pois ja jäävät ajan rattaan taakse, eivätkä enää nouse uusissa pyörähdyksissä esiin. Toiset tunteet kiihdyttävät ajan kulkua, toiset hidastavat tai jähmettävät sen siihen vankkumattomaan pisteeseen asti, jolloin aika peruuttamattomasti katoaa, jää todella taakse, poistuu, eikä enää palaa. Läsnä oleva siirtyy yhden silmänräpäyksen myötä menneeseen, ylittää sekunnissa silmän ja mielen rajan.

On valittava mitkä merkitykset antaa kadonneelle – unohdetulle, heikosti muistetulle tai vääristyneelle. On valittava, jos sen antaa olla, sekin on valinta, ja se, jos haluaa muistaa hiukan täydemmin kuin muistaisikaan."

SULJE

"Saarisen romaanin voi hyvin lukea useaan kertaan ennen kuin se on tyhjä. (--) [T]eksti on millilleen harkitua. Yksittäiset sanat ja virkkeet pelaavat näppäriä pelejä, joiden seuraaminen tuntuu siltä kuin napsisi pussista irtokarkkeja."
Kaisa Järvelä, Aamulehti 22.10.2017