Niemi
  • LUOKITUS 84.2/99
  • SIDOTTU, YLIVETO 140 × 210 MM 
  • 448 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-810-8
  • MYÖS SÄHKÖKIRJANA

Niemi

Ilmestynyt 26.9.2017

OSTAprinted bookebook

Jokunen tovi alkuräjähdyksen jälkeen, astronomisten, geologisten ja sen sellaisten sattumien seurauksena, Telluksen pohjoisella pallonpuoliskolla alkoi törröttää niemi. Sitten tulikin vuosi 1809, ja siinäpä oikeastaan koko tarina olisikin, ellei tuolle 14 miljardin vuoden aikajänteelle mahtuisi joitakin niin kohottavia kuin askarruttaviakin episodeja, joiden kertomisesta saattaa olla lukijalle hyötyä ynnä huvia.

Niemi on maailmankaikkeuden kulttuurihistoria à la Juha Hurme. Kustantamon pihistelyn vuoksi teos keskittyy tuon mainitun niemennökön ympäristöön, toki vertaillen sen saavutuksia eurooppalaiseen ja laajempaankin hengentuotantoon. Venäjän vallan aika ja Suomen tasavallan historia on siis jätetty pois.

Hurmeen tutkain löytää aina uutta jo muka tiedetystä. Taiteilijan ja tieteilijän yhdistelmäkatse paikantaa niemen ylivertaisesti käännetyimmän tekstin satojen vuosien takaa, pureutuu kansanrunouteen ilman Kalevalan välikättä ja näyttää niemen perusteellisen kansainvälisyyden jo ajalta ennen ristiretkiä. Uskonkiihko ja typerä isottelu eivät ole kirjoit tajalle suuressa arvossa, sivistys, kulttuuri ja uuden keksiminen ovat.

Juha Hurmeen Niemi ei ole vielä Suomi, mutta sellaisia piirteitä, juuria ja juonteita siinä on, jotka saattavat vaikuttaa tutuilta.

"Me saimme Agricolalta kirjakielen sokkelivalun lisäksi ihania, turkulaisia sanoja: vissi, yrtti, vimmattu, äkätä, äsken, öykkäri, putkahtaa, kukistaa, nisu, visu, ylenpalttinen, kovakourainen, tomppeli. Hän antoi meille myös sisun ja virkamiehen, hätävaran, sananlaskun, korkeakoulun, karkausvuoden, vertauksen, vuodenajan ja taivaankaaren. Sanaa ihminen hän ei tuntenut, vaan käytti sen sijasta kirjaimellisesti inhimillisempää käsitettä 'inhiminen'.

On huomattava, että Mikael Agricolalla oli samat ässät penaalissaan kuin Aleksis Stenvallilla: molemmat osasivat yhtä hyvin sekä suomea että ruotsia. Niinpä heillä oli vipu, millä vääntää suomen kieli uuteen vaiheeseen. Agricolan jättiurakan jälkeen suomen kirjakieli jämähti kolmeksi sadaksi vuodeksi niille sijoilleen, kunnes Stenvall uudisti sen seitsemän miehen voimillaan korkeimman sanojen taiteen kelpoisuuteen."

SULJE

"Hurme kirjoittaa alkuräjähdyksen ensisekunnin miljoonasosista niin letkeästi, ilkikurisesti ja räjäyttävästi, että lähes joka sivulla ratkean nauruun, ihan silkasta oivalluksen ja uuden näkökulman ilosta, oli kyse sitten Turun toinen toistaan huonommista urkureista tai Pälkäneen Aapiskukko-huoltoaseman juurista. (--) Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokas Niemi on täysi timantti, joka kuuluu kirjahyllyssä kunniapaikalle Aleksis Kiven ja Cormac McCarthyn väliin. (--) Niemi pitäisi pikimmiten saada mukaan peruskoulun opetusohjelmaan."
Markus Määttänen, Aamulehti 11.11.2017

"Kirja on tupaten täynnä lähteitä ja viittauksia, lainatavaraa on että hirvittää. Mutta ne istuvat yhteen, rento esitystapa ja rikkaat ilmaisukeinot pelastavat. Hurme ei väheksy, ei katteetta kehu, ei juuri panettele, arvostelee kyllä aiheesta. (--) En pitäisi Niemeä romaanina, pikemminkin se on kronikka. Kaunokirjallista on sen lennokas ja osumatarkka kieli sekä ottava asenne. Tyyliltään se on sekatekniikalla tehty fresko, leikkaa–liimaa-tekniikan mestarikirja. Kirjoittajana Hurme on kansankiihottaja, tunnelman nostattaja ja vauhdikas kronikoitsija."
Matti Saurama, Parnasso 1/2018

"Riemastuttava retki historiaan"
Kati Kelola, Eeva 3.1.2018

"Hurmeen tekstin parissa olisi viihtynyt mukavasti toisenkin 500-sivuisen verran. (--) Jos Hurmeen tuotanto olisi alkuperäinen Star Wars -trilogia, Niemi olisi Imperiumin vastaiskun "I'm your father" -kohtaus. Niemen jälkeen mikään ei ole ennallaan. Niemen jälkeen myös Hurmeen paineet kasvavat, sillä Niemi nostaa riman tulevia romaaneja varten todella korkealle."
Ilkka Lappi, Kaupunkimedia Aamuset 28.12.2017