Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki – Suomenniemen ensimmäisen tähtitieteilijän elämä ja seikkailut
  • LUOKITUS 85.3
  • SIDOTTU
  • 170 × 214 MM
  • 160 SIVUA
  • ULKOASU JA KUVAT KATI RAPIA
  • ISBN 978-951-851-830-6

Pyrstötähti ja maailmanlopun meininki – Suomenniemen ensimmäisen tähtitieteilijän elämä ja seikkailut

Ilmestynyt 31.8.2018

OSTAprinted book

Suomen ensimmäinen tähtitieteilijä Sigfrid Aronius Forsius (s. 1560) ei ollut mikään tavallinen tiedemies. Forsius sai oman lukunsa Juha Hurmeen Niemi-romaanissa, mutta nyt Forsiuksen tarina nähdään hullun hienon road trip -sarjakuvaromaanin muodossa.

Forsius tutki tähtitiedettä, astrologiaa, luonnonfilosofiaa, kirjoitti luonnontieteellisen yleisteoksen Physica sekä kirjan mineraaleista. Euroopan yliopistoissa opiskellut Forsius työskenteli pappina, virkamiehenä, professorina, kuninkaallisena tähtitieteilijänä, tutkimusmatkailijana, kartoittajana, kruunun salaisena asiamiehenä, almanakan laatijana, unitulkkina, sekä käsistä että tähdistä ennustajana ja merkkien selittäjänä. Hän oli virsirunoilija, saarnakirjailija, historioija, perinteenkerääjä,
kääntäjä, unien näkijä, juoppo, riitapukari ja ehkä ystävänsä murhaaja. Hän oli aikakauden kuva, koko sotkuinen vyyhti.

Rapian keveän rosoinen piirrostyyli ja tekijöiden kutkuttavan hauskat tekstit osoittavat 1600-luvun ennustusten ja tutkimusten yhteyden tämän päivän valeuutisiin ja maailmanmenoon. Nyt ei tehdä uutta suurmieslegendaa vaan katsotaan naisen kynän ja sanan kautta historiaa.

Rapia kertoo meille viimein Forsiuksen näyistä, muistiinpanoista, komeetasta, revontulista ja muista ihmeistä. Tarinaa ryydittävät herkullisesti Juha Hurmeen kirjoittamat värssyt. Rapian ja Hurmeen yhteistyö on silkkaa lukemisen ja katsomisen riemua, parasta mahdollista historiankirjoitusta.

Tutustu kirjan aukeamiin ja kirjalijan kuviin alla olevasta linkistä:

http://www.teos.fi/media/kuvapankki/kirjailijakuvapankki.html?kgid=717

 

"Lisää näitä! Eli: lisää näitä kauniita, älykkäitä ja hauskoja kirjoja. Mutta myös: lisää näitä kirjoja, jotka tutustuttavat, melkein kuin varkain, vieraampiin puoliin Suomen historiaa. (--) Kuvan ja tekstin yhdistelmästä syntyy pikkuisen vinksahtanutta huumoria, joka luo siltaa nykyhetkeen. Ironian vaippa on paksu etenkin viittauksissa valeuutisiin, joita Forsius kertoo tehtailleensa oikein työkseen. (--) Lopputulos on hieno ja merkittävä lisä Suomen hyvinkin kiinnostavaan ja elinvoimaiseen sarjakuvakenttään."
Arla Kanerva, Helsingin Sanomat 27.11.2018

"Oivallista ja Hurmeelle luonteenomaista on se, että tällaista pien-suurmiestä käsitellään samaan aikaan arvostaen ja koomisessa valossa.Kati Rapian naivistinen tyyli täydentää tätä ilkikurista otetta. Forsius muistuttaa tonttua, ja aika ajoin hän muuttuu pyrstötähdeksi ja viuhtoo pitkin taivaita."
Juha Mäkinen, Savon Sanomat 22.10.2018

"Tove Janssonin Muumipeikko ja pyrstötähti on saanut sisarteoksen. (--) Kati Rapian lapsekkaan ilmeikäs piirrostyyli ja kaksikon hullunhauskat tekstit istuttavat lukijan samaan rekeen matkalaisten kanssa. Siitä maailmasta on pönäkkä ja tunkkainen historiankirjoitus kaukana."
Sinikka Viirret, Kainuun Sanomat 10.10.2018

"Ennen maailman­loppua ehtii vaikka mitä. Kati Rapia kuvaa riemastutta­ vasti tähtitieteilijä Sigfrid Forsiuksen intoa tutkia kaiken maail­man mysteerejä. Kevyin viivoin piirretty tarina on vahva, ja mennyttä aikaa arvostavaa tulkintaa on kirjoit­ tanut myös Juha Hurme."
Jyrki Jantunen, Suomen Kuvalehti 21.12.2018