Patriarkaatti
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207 MM
  • 208 SIVUA
  • ULKOASU Sanna-Reeta Meilahti
  • ISBN 978-952-363-006-2

Patriarkaatti

Ilmestynyt 9.8.2019

OSTAprinted book

Armeijassa tehdään miehiä, mutta kun Patriarkaatti-romaanin minäkertoja vapautuu asepalveluksesta, hän ei enää tiedä mikä hän on.

Lämpimän lakonisella minäkertojalla on muutenkin vaikeuksia sukupuolen, erityisesti naisten kanssa. Vilpitöntä halua ymmärtää, rakastaa ja olla lähellä varjostaa maailman kammottava selittämättömyys ja eläimellisyys. Rakkaus, hyvä tahto ja aukoton järkeily eivät noin vain poista ympäriltämme maailmaa, joka on niin naisvihamielinen, etteivät siinä viihdy enää edes miehet. Elokuvien ja kertomusten tulkitseminen, ja lopulta oman elämän näkeminen tarinana, ovat yritys paeta ja löytää rauha, tarinat kun voi selittää haluamallaan tavalla.

Ossi Nymanin toinen romaani on tarina tarinasta, jota joku tai jokin yrittää henkensä kaupalla kertoa itselleen.

"Esikoisellaan kohauttaneen Ossi Nymanin toinen romaani Patriarkaatti on kuvottava, mutta taitavasti kirjoitettu."
Eleonoora Riihinen, Helsingin Sanomat 31.8.2019

"Romaanin räikeät väkivalta- ja seksikuvaukset ovat pintatasoltaan kohukamaa. Niiden takana kytee kuitenkin rohkea kritiikki, joka pistää pohtimaan, miksi ihmisyyttä ylipäänsä määrittää lähtökohtaisesti kysymys sukupuolesta ja seksuaalisuudesta."
Sanna Jääskeläinen, Etelä-Suomen Sanomat 4.11.2019

"Ironista onkin, että Nymanin teos on tässä alleviivaavuudessaan mitä feministisin kaunokirjallinen tuotos, mutta tätä tulkinta-avaruutta tuskin kirjailijalle lukijapalautteessa tarjotaan. Tässäkään Nyman ei ole yksin. Ellisin romaania luettiin satiirin sijasta naisvihamielisenä manifestina. Onneksi aika on ollut Amerikan psykon suhteen armollinen, nykyään sitä luetaan jo satiirina. Toivottavasti niin käy myös Patriarkaatille."
Juhani Brander, Turun Sanomat 17.10.2019