Kadotus
  • LUOKITUS 84.2
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 207MM 
  • 160 SIVUA 
  • ULKOASU MARJAANA VIRTA
  • ISBN 978-951-851-848-1

Kadotus

Ilmestynyt 29.3.2018

OSTAprinted bookebook

Kaupungin löytötavaratoimiston ainoalle työntekijälle toimitetaan jälleen erään yön jälkeen tavaroita. Jokainen esine kantaa mukanaan omaa tarinaansa. Helsinkiä muistuttavassa kaupungissa vietetään taiteiden yötä, eikä kulkiessa voi tietää, mikä on esitystä ja mikä totta. Siellä liikuskelevat esimerkiksi aggressiivinen räppäri, Bitulanimistä olentoa ulkoiluttava rouva, siluettitaiteilija ja Neiti Aika.

Leena Krohnin uutuusromaanin 13 yksittäisestä tarinasta muodostuu merkitysten seitti. Sen todellisuutta venyttävät, tarkentavat ja horjuttavat tapahtumat ja hahmot kommentoivat terävästi kohti loppuaan marssivaa maailmaamme. Kadotuksen kirkas kerronta vie samaan aikaan eteen- ja taaksepäin. Krohnin ällistyttävä taito kirjoittaa ikiaikaisista teemoista samalla tulevaisuutta pelolla ja huumorilla ennustaen vie lukijan syvälle romaanitaiteen ytimeen.

"Minä katson tavaraa ja näen sen erillisyyden ja sen yhteydet. Tavarat eivät ole vain materiaa. Yksinkertaisinkin, vähäpätöisinkin ihmisen tuottama tavara on kertomus, sillä se puhuu ihmiskunnan toiveista, tarpeista ja työstä. Kaikessa ihmisen tekemässä kengistä kivääreihin, kirjoista kulkuneuvoihin, on hänen henkensä leima. Esine on ikkuna, sillä kun katson esinettä, joka on näkyvä, näen myös näkymättömän. Se on suunnitelma, tarkoitus ja mieli, ihmisen mieli. Ihminen, jolla ei itsellään ole tarkoitusta, antaa jokaiselle tavaralleen tarkoituksen. Omalla hengellään hän kyllästää paikan, jossa asuu, tavarat, joita omistaa. Ihminen muuttaa esinettä sitä käyttämällä, mutta ymmärtäkää, että sekin käyttää, opastaa ja muuttaa teitä eri tavoin."

SULJE