Sofokles
  • LUOKITUS 83
  • SIDOTTU, YLIVETO
  • 190 × 190 MM 
  • 478 SIVUA 
  • ULKOASU JENNI SAARI
  • ISBN 978-951-851-779-8

Sofokles

Ilmestynyt 7.6.2018

OSTAprinted bookebook

Verrattomana näytelmäkirjailijana tunnetun Sofokleen (496–406 eaa.) kokonaisina säilyneitä näytelmiä ei ole liiaksi suomennettu. Kaikille historian, kulttuurin, teatterin ja näytelmäkirjallisuuden rakastajille nyt suomennetut Traakhiin neidot, Aias, Filoktetes ja Elektra hämmästyttävät yhtä aikaa päivänkohtaisilla ja universaaleilla teemoillaan. Sofokleen esittämät kysymykset kostosta ja sovinnosta, häpeästä ja hulluudesta, yksilöstä ja yhteiskunnasta ovat innoittaneet taiteilijoita kautta vuosituhansien toistamaan, maalaamaan, kirjoittamaan uudelleen ja esittämään näitä näytelmiä, joiden parasta ennen -päiväystä ei näytä tulevan. Sofokleen tragediat kiehtovat myös outoudellaan: ne kieltäytyvät sovittamasta yhteen jumalten ja ihmisten maailmoja. Sofokleen näytelmien suomentajat Tua Korhonen, Tommi Nuopponen ja Vesa Vahtikari ovat antiikin kulttuurin asiantuntijoita ja kokeneita kääntäjiä.

Sofokles aloittaa Teoksen sarjan, jossa julkaistaan ennen kääntämättömiä antiikin näytelmiä. Vuosien mittaan sarjassa ilmestyy tekstejä ainakin Euripideeltä, Aristofaneelta ja Plautukselta.

"ELEKTRA Onko ahdingollani mitään rajaa? Sano, onko oikein olla välittämättä vainajista. Millainen ihminen edes esittää tuollaisia ajatuksia? En voisi koskaan olla sellaisten ihmisten arvostama. Jos minussa vain on vähänkin arvokkuutta jäljellä, en voi enää koskaan elää huolettomana, en sitoa vaikerrusteni siipiä enkä olla kunnioittamatta isääni. Jos hän onneton nyt joutuisi makaamaan maan sylissä kuolleena, ilman kunnioitusta, ja hänen murhaajansa saisivat elää ilman veristä rangaistusta, katoaisi kuolevaisilta kaikki keskinäinen kunnioitus ja jumalten pelko."

SULJE