Kulttuurin sekakäyttäjät
  • LUOKITUS 84.2 / 04
  • NIDOTTU, LIEPEELLINEN
  • 130 X 200 MM
  • 224 SIVUA
  • ULKOASU TIMO KETOLA
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž388Ž2

 

Kulttuurin sekakäyttäjät

Ilmestynyt 21.9.2011

OSTAprinted book

Kulttuurin sekakäyttäjät jatkaa esseen suurta perinnettä: sen lähtökohtana on halu ymmärtää. Kirjallisuudenlajina essee antaa mahdollisuuden ajatella hitaasti, näkemysten saumakohtia tunnustellen, ja juuri näin Olli Löytty etenee käsitellessään kulttuurien, sanojen ja mielikuvien muodostelmia. Löytyn aiheita ovat muun muassa sanojen vapaus, stereotyyppien käytettävyys ja kulttuuriset aikaerot. Lähi-idän taistelukentille marssitaan kädessä liikuttava minibanderolli. ””Keskusteluun kansallisen identiteetin merkityksistä osallistutaan kirjoituksella oman kulttuurin outouttamisesta, samalla kuitenkin tunnustaen syvää rakkautta Suomeen ja suomeen. Kirja sisältää myös esseen ”Historian pyöröovi”, joka voitti Suomalainen essee-palkinnon.

Kulttuurin sekakäyttäjät ei vello, masennu tai tuuperru aiheidensa äärellä, vaan kysyy ja pohtii. Kaikessa yltiöoptimismissaan Löytty näyttäisi olevan aivan tosissaan – vaan ei kuitenkaan vakavissaan.

Menneisyyden katselu takaperin pikakelauksella paljastaa paitsi yksilön identiteetin tykötarpeet ja rakennetun ympäristön nuoruuden, myös sen, että historia on jatkuvaa liikettä. Ihmiset kulkevat erikokoisissa joukoissa, aluksi lentokoneilla, autoilla, junilla ja valtamerilaivoilla, sitten hevosvankkureilla ja lopulta takaperin kävellen, kohti synnyinmaata, lähtöpistettä, kotia. Pysähtyminen on aina väliaikaista, katkos historian virrassa.

SULJE

"Olli Löytyn esseet avaavat kulttuurien eroja oivaltavasti ja inhimillisesti, oman vajavaisuuden tunnustaen. (--) Hän kirjoittaa itsensä tarinaan, heittäytyy mukaan eikä säästele itseään. Tästä syystä Kulttuurien sekakäyttäjät on mainio lukukokemus."
Ville Miettinen, Kouvolan Sanomat 29.1.2012

"Hienossa esseekokoelmassaan Kulttuurien sekakäyttäjät Löytty yrittää ottaa niskalenkkiä suomalaisesta maahanmuuttajakeskustelusta: millaiset puhe- ja ajattelutavat synnyttävät ihmisryhmien välisiä vastakkainasetteluja ja mitkä purkavat niitä."
Katariina Anttila, Keskipohjanmaa 6.12.2012

"Löytty kiepauttaa notkeasti rasisimin tarkastelukohteekseen. Lukija ilahtuu, kun hän jättää juupa-eipäs-jankkaamisen niille, joilla on halu käyttää kielen leimakirvestä. Sen sijaan hän tarjoaa lukijalle peilin, josta voi löytää sisäisen muukalaisensa."
Maila-Katriina Tuominen, Aamulehti 12.2.2012 

"Esseistinä Löytty hallitsee hienosti itseironian kuin vakavista asioista kieli poskella puhumisenkin."
Juhani Niemi, Aikalainen 5/2012