Pieni kaistale maata
  • LUOKITUS 84.2
  • NIDOTTU, LIEPEELLINEN
  • 130 X 195 MM
  • MUSTAVALKOKUVITUKSET: JUHAŽPEKKA LAAKIO
  • 176 SIVUA
  • KANSI: TIMO KETOLA
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž335Ž6

Pieni kaistale maata

Ilmestynyt 21.9.2011

OSTAprinted book

"Kaksitoistavuotiaana tiesin sokealla varmuudella, mitä en halunnut ja mikä oli tarkoitettu minulle.”

J. P. Pulkkisen omaelämäkerrallinen kirjoituskokoelma Pieni kaistale maata lähtee liikkeelle vuodesta ”•›”, jolloin kaksitoistavuotias vantaalainen pikkujätkä näki tv:ssä Deep Purplen, luopui intiaaneista ja valitsi toiset pitkätukat. Kaksikymppisenä hän veti Töölössä Joy Divisionia henkeen kuin tupakkaa aamuyöstä, natsat ruskeiksi. Kolmekymppisenä hän koetteli hämäläistalonsa lattioita Depeche Moden tahtiin, nelikymppisenä hän pakkasi perheensä ja Ultra Bran autoon ja ajoi Helsingistä etelään. Viisikymppisenä hän palasi monoon ja uskoi jälleen Beatlesiin.

Pieni kaistale maata ei ole kirja suosikkikappaleista, se on kirja lauluista, jotka ovat tunkeutuneet keskelle elämää. Se on kirja niistä hetkistä, jolloin musiikki osuu kohdalleen kuin intiaanin nuoli. Siitä jää arpi, siitä tulee merkki karttaan, siitä tulee suuntaviitta. Faijan Saab kehä kolmosella, pienten jalkojen vilinä kellarin ikkunan läpi nähtynä, mustien autojen ETYK-letka, sadepilveä pakenevat lastenrattaat espoolaisessa ylämäessä: The Modern Lovers, White Stripes, Bob Marley & The Wailers, Kauko Röyhkä & Narttu.

Tämä kirja kertoo intohimosta, jolle kysymykset arvosta ja laadusta, korkeasta ja matalasta ovat toissijaisia. Biisi voi olla sinfonia tai pariminuuttinen ralli, silti se lähtee maailmalle palasina. Se tekee matkaa keskeneräisenä ja valmistuu kuulijan päässä, missä se kohtaa muuta aineistoa. Siihen biisintekijällä ei ole sanaa. Mitä tapahtui Bruce Springsteenin Born in the ›œž:lle? Sotaveteraanin katkeruudesta kertova laulu omittiin patrioottiseksi ralliksi. Bruce on itse sanonut tähän, että englannin kielen julkaisemista tarkoittava sana ”release” tarkoittaa myös vapauttamista, joten julkaistu biisi on
vapaa tulkinnoille ja tekijä voi korkeintaan osallistua keskusteluun. Aineettomasta materiaalista rakentuu kaikenlaista, eikä ole väliä onko sisään syötetty kulttuurisesti merkittävänä pidetty sävelteos vai ihan kirkasta roskaa. Sinä söit sen, se on osa sinua. Anything goes. Länsimaisen kulttuurin kaanon kuuluu toiseen keskusteluun.

SULJE

"Tarkat havainnot ja moni-ilmeinen musiikkivalikoima kasvattavat oleellisesti teoksen kosketuspintaa, ja samalla Pulkkisen esittämien väittämien yleispätevyyttä."
Matti Komulainen, Turun Sanomat 12.10.2011 

"Pulkkisen niukka tyyli ihastuttaa. Ajatus lennähtelee vapaasti, välillä yllättävästikin, ja tiivis teksti aukene moneen suuntaan. (--) Pieni kaistale maata on älykästä ja ainakin itselleni myös nostalgista luettavaa."
Marjo Jääskä, Opettaja 13/2012