Stadin kingi Matti Hagman
  • LUOKITUS 99.1¤/¤79.37
  • SIDOTTU, SUOJAPAPERI
  • 130 × 200 MM
  • 224 SIVUA
  • GRAAFINEN SUUNNITTELU MARKKO TAINA
  • ISBN 978Ž951Ž851Ž344Ž8
  • ILMESTYI SYYSKUUSSA 2011

Stadin kingi Matti Hagman

Ilmestynyt 21.9.2011

loppuunmyyty

Matti Hagman on kaikkien aikojen ensimmäinen Suomen sarjoista Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga NHL:ään ponkaissut suomalaisjääkiekkoilija.

”Hakki” debytoi NHL:ssä syksyllä 1976, kovamaineisessa Boston Bruinsissa – aikana, jolloin eurooppalaiskiekkoilijoita suorastaan vihattiin sarjassa. Kun Hagman pelasi NHL:ssä kaksi kautta legendaarisessa Edmonton Oilersissa, osa joukkuetovereista tähtihyökkääjä Mark Messierin johdolla piti suomalaista itsensä Wayne Gretzkyn tasoisena keskushyökkääjänä.

Suomessa Hakki pelasi koko uransa maineikkaassa HIFK:ssa, ja unohtumaton punapaitojen numero 20 oli jatkuvasti pistepörssin kärkisijoilla. Hän on monen mielestä Mr. IFK, helsinkiläisseuran kaikkien aikojen paras pelaaja. Myöhemmin helsinkiläinen nousi kotikaupungissaan kulttiasemaan, joka hakee urheilupiireissä vertaistaan.

Värikästä elämää viettäneellä kiekkoilijalla oli omat suojelijat kaukalossa ja jopa kaupungilla, jossa ovet aukesivat hänelle kuin itsestään. Kaiken taustalla olivat maajoukkueessa yhdet olympiakisat ja neljät MM-kisat pelanneen sentterin ylivertainen syöttötaito ja pelinlukutaito. Hagmanin kovan suojakuoren alla elää herkkä ja ujo ihminen. Oikeaa luonnettaan mies on piilotellut kaikki nämä vuodet muilta paitsi läheisiltään. Se on ollut raskasta, iso syy hänen rankkaan rillutteluunsa. Stadin kingi Matti Hagman kertoo huikeasta jääkiekkoilijasta, tähteydestä ja sen kovasta hinnasta.

Oli maaliskuu Ÿ1983. HIFK:n mestaruusjuhlinta jatkui toista päivää ravintola Hamletissa. Musiikki soi, ravintola oli tupaten täynnä helsinkiläisseuran mestaruudesta innostuneita. Jokainen halusi osansa HIFK:n voitosta, moni myös erityisesti Matti Hagmanin huomiota. Hagman oli ollut taas elementissään ratkaisevassa viidennessä  naaliottelussa
verivihollista Jokereita vastaan. Kesken villin juhlinnan HIFK:n supertähden pinna kiristyi. Nuuskat oli loppu. – Missä helvetissä on mun nuuskat? Hakki tiuski ääneen. –Eikö kenelläkään ole? Joku saa nyt lähteä hakemaan sitä, ei tästä
muuten jumalauta tule mitään!
Ravintolan vastaava tarttui asiaan. Hakki oli sentään Hakki. Hän kuulutti mikrofoniin: – Nyt on sellainen tilanne, että musiikinsoitto ei jatku tässä ravintolassa, ennen kuin joku on käynyt hakemassa Hakille nuuskaa! Hagmanin rokkitähden asema oli niin vankka, että seuraavat kolme varttia juhlittiin ilman musiikkia. Siihen asti kunnes kaupungista oli löydetty nuuskaa Hakille.

SULJE