Adalmiinan helmi
  • Luokitus 85.2
  • Sidottu, yliveto
  • 225 x 225 mm
  • 32 sivua
  • Graafinen suunnittelu ja kuvitus Lena Frölander-Ulf
  • ISBN 978-951-851-459-9
  • Ilmestynyt 22.3.2012

Adalmiinan helmi

Ilmestynyt 6.3.2012

loppuunmyyty

Prinsessa Adalmiina saa haltijakummiltaan kastajaislahjakseen helmen, joka tekee hänestä joka päivä yhä kauniimman, rikkaamman ja älykkäämmän. Mutta jos hän jonakin päivänä kadottaa helmen, katoavat häneltä myös kaikki helmen mukanaan tuoma.

Toinen haltijakummi antaa prinsessalle kuitenkin varmuuden vuoksi toisen lahjan: jos Adalmiina joskus kadottaa helmen, saa hän itselleen nöyrän sydämen. Toinen lahja tosin vaikuttaa vähäpätöiseltä ja turhalta, jos yhtäkkiä muuttuisi rumaksi, köyhäksi ja tyhmäksi. 

Zacharias Topeliuksen rakastettu satu prinsessa Adalmiinasta kuuluu monen aikuisen lempitarinoihin, mutta moni nykylapsi ei tunne enää lainkaan Topeliuksen klassikkoja. Adalmiinan helmen uudelleen kuvitettu ja suomennettu versio tuo opettavaisen ja lohdullisen sadun jälleen pienten ja suurten lukijoiden pariin. Asko Sahlbergin käännös ja Lena Frölander-Ulfin häikäisevän kaunis, pastellisävyissä ja art nouveau -hengessä liukuva ja leikittelevä kuvitus herättävät sadun uuteen eloon.

Kun prinsessa Adalmiina kastettiin, kummeiksi oli kutsuttu kaksi haltijatarta, punainen ja sininen. Sellainen oli satujen kuninkaiden ja kuningattarien tapa. Eivätkä hyvät haltijattaret myöskään unohtaneet antaa prinsessalle kumpikin oman kummilahjansa. Punainen haltijatar antoi hänelle ison aidon helmen, niin verrattoman kauniin ettei sen veroista ollut koskaan nähty, ja sen mukana seurasi vielä kolme oivallista lahjaa. Tietäkää, haltijatar sanoi, että niin kauan kuin Adalmiina kantaa helmeä, hänestä tulee päivä päivältä kauniimpi, rikkaampi ja viisaampi. Mutta jos hän pudottaa helmen, hän menettää auttamatta heti kaikki kolme lahjaa; kauneutensa, rikkautensa ja viisautensa. Niitä hän ei saa takaisin ennen kuin saa takaisin helmensä. 

SULJE