Siksi tahdot - hääkirja
  • Luokitus 30.81
  • Sidottu, yliveto
  • 250 × 220 mm
  • 272 sivua, nelivärikuvitus
  • Kuvitus ja kansi: Elina Warsta
  • ISBN 978-951-851-407-0

Siksi tahdot - hääkirja

Ilmestynyt 5.4.2012

OSTAprinted book

Miksi morsian saatetaan alttarille? Mistä tulee ajatus puhemiehestä tai käden pyytämisestä? Miten tehdä toimiva istumajärjestys? Onko kihlaus sitova? Mitä hääpuku kertoo kantajastaan tai ajastaan? Mitä avioliitto tarkoittaa juridisesti? Miten taikoa itselleen mielitietty? Entä miten huomioida puolisoa hääjuhlan jälkeen?

Häitä suunnittelevien mielessä pyörii monia kysymyksiä, ja usein häissä noudatetaankin perinteitä, joiden alkuperä ja merkitys ovat hämärän peitossa. Siksi tahdot -kirja kannustaa järjestämään omannäköiset ja ikimuistoiset häät – ripauksella vanhaa taikaa. Se valottaa laajasti häiden historiaa meillä ja muualla ja tuo vanhat hääperinteet nykypäivään.

Siksi tahdot kokoaa samojen kansien väliin kaiken sen tiedon, jota häitään suunnitteleva joutuu yleensä urkkimaan monesta eri lähteestä. Kirjassa on huomioitu niin parisuhteen rekisteröintiä koskevat seikat, ekologiset valinnat, romantiikka ja onnistuneiden polttareiden sekä hääyön suunnittelu kuin häästressikin. Kauniit valokuvat sekä riemukas kuvitus tekevät hääkirjasta loistavan lahjan häistään unelmoiville ja niitä suunnitteleville – jopa hääkammoa poteville!

Kosintakysymyksen esittäminen on aina ollut suuri asia, joten myös entisajan kosintamenoissa kysymystä on saatettu kierrellä ja kaarrella.

Puhemies on ehkä puhunut aluksi ilmojen pitelemisestä. Monien Euroopan maiden tapaan myös Suomen alueella on ollut perinteenä, että kosintakysymyksen esittämisen sijasta kosijat puhuvat jostain muusta, kuten linnun kiinni saamisesta tai sarvipään etsimisestä.

Kosintaa johtanut puhemies on ehkä yrittänyt monenlaisilla kiertoilmaisuilla myös hauskuuttaa jäykässä tilanteessa, ja tarinointi on voinut saada siksi hyvinkin hauskoja piirteitä. Kosinnat ovat myös voineet olla paikoin hyvin runollisia, ja niissä on ollut paljon paikallisia omia piirteitä.

On hankala selvittää nyt, mitä morsian on ajatellut esimerkiksi eläimiin liittyvistä kiertoilmauksista. Sulkavalla puhemies saattoi jutustella: "Meiltä puuttuisi yks kana ja myö tultiin sitä hakemaa. Oliskos talossa antaa?" Raudulla kosintaetikettiä noudattanut sulhanen on puolestaan saattanut tokaista isännälle: "Eik siul ois poisannettavaa hiehoo?"

SULJE

5/5 tähteä. "Tämä kirja tarjoaa vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Tekijöiden vankka suomalaisen kansanperinteen tuntemus sekä lukuisat esimerkit ja käytännön neuvot tarjoavat paljon tietoa niillekin, jotka eivät ole sormuksia lähiaikoina vaihtamassa."
Hanna Etholén, Metro 

"Nostalgisilla valokuvilla ja piirroksilla kuvitettu teos on tuhti tietopaketti niin avioliiton velvoitteista kuin kansanperinteestäkin."
Venla Hiidensalo, Maalaisunelma 5/2012 

"Häitä suunnittelevat saavat apua käytännön kysymyksiin ja ideoita omannäköisten ja ikimuistoisten juhlien järjestämiseen - ripauksella vanhaa taikaa."
Lapsemme 3/2012 

"Tietoa, mietittävää, vinkkejä naimisiinmenoa harkitseville, omia häitään järjestäville tai aivan kelle tahansa, jota aihepiiri kiinnostaa."
Kirsti Lajunen, Kymen Sanomat 29.6.2012 

"Hus pois häästressi! Tiina-Emilia Kaunisto ja Erika Voutilainen ovat keränneet yksiin kansiin häihin liittyviä perinteitä ja vinkkejä juhlan suunnitteluun."
Katja Koljonen, Maaseudun Tulevaisuus 26.3.2012