Eino Santanen ja raivokasta, hauskaa puhetta kapitalismille

20.05.2020

"Juuri ennen kuin kirja meni painoon, siihen päätyi vielä pörssiromahdus."

Eino Santaselta ilmestyy tänään ensimmäinen, odotettu proosateos. Palkitun, kiitetyn kirjailijan novellikokoelma rakas kapitalismi pilkku on viiltävä, mustan huumorin sävyttämä otos rahan ja teknologian välittämää ja tarinallistamaa maailmaa. Santasen piti alun perin kirjoittaa päätösosa runotrilogiaansa, joka käsittelee teknologian ja rahan vaikutuksia ihmiselämään.

Jouduin yhtäkkiä muuttamaan työhuoneeni vanhasta koulurakennuksesta, joka aiottiin purkaa ja rakentaa tilalle kovan rahan asuntoja, toiseen väliaikaiseen tilaan, entiseen ministeriöön, jonka tiloihin suunniteltiin puolestaan hotellia. Prekaarityypillisestä työhuoneenvaihtorytäkästä selvittyäni huomasin kirjoittavani teknologian ja rahan vaikutuksia käsittelevien runojen sijaan novellia robottihipstereistä, jotka kohtaavat kalliolaisyksiön asuntonäytössä ja luulevat näyttöä paikkasidonnaiseksi performanssiksi. Sitten olikin taas pakko muuttaa työhuonetta ja siirtyä hotellisuunnitelmien alta pois.”

Novellikokoelman teemat ovat varsin ajankohtaisia. Samaan aikaan elämää uhkaava automaatio ja siitä vapautumisen ajatus ovat tuttuja jo modernin ajan ja teollistumisen alkuajoilta.

rakas kapitalismi pilkku on kirja ajastamme. Talousjärjestelmämme ja rahan eriarvoistavien vaikutusten lisäksi sen sisällä kulkee kenties vahvimpana teemana automaation ja mahdollisen vapauden välinen juonne. Tämä aihe nousee nykyajasta, jossa eletään keskellä uutta teollista vallankumousta. Jossa digitalisaation myötä täysin uusia elämänalueita otetaan teollisen tuotannon ja hyödyn piiriin. Arki silppuuntuu ja prekarisoituu.

Ajankohtaisuuden vuoksi ikkunaa pidettiin auki pitkään, jos vaikka maailmassa tapahtuisi jotain, mikä olisi saatava mukaan kirjaan.

Tämän auki olemisen mahdollisti kirjan moduulinen rakenne. Pieni osa kirjasta oli valmiina reagoimaan loppuun asti niihin maisemiin ja näkymiin, joissa elämme. Juuri ennen kuin kirja meni painoon, siihen päätyi vielä pörssiromahdus”, kirjailija kertoo. rakas kapitalismi pilkku -kirjan muoto uudistaa kotimaista proosaa. Se käyttää runouden keinoja sekä esseistisiä, konkretistisia ja konseptuaalisia piirteitä. Erillisistä kertomuksista koostuva kirja on hauska ja raivokas kokonaistaideteos.

"Proosakirjani on samantyyppinen hybridikirja kuin viimeiset runokokoelmani, joissa hypitään välillä jopa muiden taiteiden puolelle", Santanen toteaa.

Uutuuksia