Huippumuusikko Anna Järvinen kirjoitti huikean esikoisromaanin, Sanna Sofia Vuorelta ja Cara Knuutiselta ihana Mäyrän seikkailu

14.01.2021

Rakastettu ruotsinsuomalainen muusikko Anna Järvinen on kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa. Upea, odotettu Uni viime yönä: (Dröm natten till idag:, Förlaget, suom. Raija Rintamäki) on kirkas ja rehellinen sukellus taiteeseen, kuolemaan, kauneuteen ja haluun. 

Naisen elämäntarina peilataan näkyviin häkellyttävällä suoruudella, niin tiheästi, että jokaisella sanalla on tavujaan suurempi paino. Järvisen pienoisromaani on haikeuden mestarillista liikettä, todesta uneen ja takaisin. Alkujaan ruotsiksi kirjoitettu kirja on saanut jo ylistäviä arvioita niin Suomessa kuin Ruotsissa.
Tärkeintä taiteilijalle oli vaalia yksinkertaista kieltä. Saada vokaalit ja konsonantit, kuvat, rytmit ja sävelet kielessä soimaan.

Halusin ’puhua niin hiljaa kuin voi’, kuten mieheni sanoo arkkitehtuuristaan. Halusin myös liittää kieleen kaikenlaisia tuntemiani versioita ruotsista: riikinruotsia, suomenruotsia, suomalaisten ruotsia – samoin suomen kielestä, joka on äidinkieleni, mutta jota en ole käyttänyt aikuisiässä.

Kuvataiteilijanakin työskentelevä muusikko sanoo, että muutto vieraaseen maahan kuusivuotiaana on saanut hänet erityisen kiinnostuneeksi kielistä ja niiden mahdollisuuksista.

Olen myös halunnut kirjoittaa niin kuin aina kirjoitan tai ” kirjoitan” – sävelillä ja viivoilla – kun teen muuta taidetta. Eli luotan intuitioon ja sisäisiin kuviin. Tekstini perustuu tunteeseen, ei etukäteen määriteltyyn ideaan. Olen vuosien mittaan uskaltautunut luottamaan tähän tapaan työskennellä, siihen, että jos minussa svengaa niin kyllä muissakin.

Muusikkona Järvinen säveltää, sanoittaa, laulaa, soittaa pianoa, kitaraa ja huuliharppua. Ennen soolouraansa hän toimi pitkään ruotsalaisessa Granada-yhtyeessä. Läpimurtonsa hän teki ylistävän vastaanoton saaneella ensimmäisellä soololevyllään Jag fick feeling, joka julkaistiin syksyllä 2007 Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa.
Uni viime yönä: ilmestyy perjantaina 15.1.

Ensi tiistaina 19.1. ilmestyy lastenkulttuurin monitaitajan Sanna Sofia Vuoren kirjoittama, Cara Knuutisen kuvittama lastenkirja Mäyrä kateissa (Grävling borta, Förlaget). Lämmin ja kutkuttavan jännittävä kertomus siitä, mitä Mäyrä tekee, kun huomaa jääneensä maailmassa ihan yksin. Vuoren oivaltava kertomus ja Knuutisen heleä kuvitus kasvaa kokoaan suuremmaksi tarinaksi, joka kihelmöi ja naurattaa kuin piiloleikki.

Helmikuun alun odotettuja uutuuksia ovat Marketta Pyysalon häikäisevä esikoisromaani Kehrääjä, jonka runollisen pelkistetty, merkityksiä tihkuva kieli tuo mieleen Maggie Nelsonin kirjallisen maailman, sekä palkitun kirjailija-kuvittajan Lena Frölander-Ulfin upea lastenkirja Muru ja minä metropolissa (Fidel och jag i storstan, Förlaget).

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: hannele.jyrkka@teos.fi, puh. 050 3222 387
Arvostelukappaleet: info@teos.fi

Uutuuksia