Minna Lindgrenin Aina on Toivoa on ilmestynyt!

29.05.2020

"Suomalaisen yhteiskunnan suurin saavutus on peruskoulu"

Minna Lindgrenin tänään ilmestyvä romaani Aina on Toivoa on riemastuttava ja samaan aikaan karmaiseva fiktio koulumaailmasta. Lindgrenille tyypillisellä terävänäköisyydellä kirjassa kuvaillaan uudenlaista arkea, jossa kouluja on yksityistetty ja nollatuntiopettaja joutuu keksimään mitä erikoisimpia keinoja myydä itseään. Lindgren sanoo seuranneensa jo pidempään kiihkeää keskustelua suomalaisen peruskoulun ympärillä. Hän toivookin kirjan herättävän ajatuksia ja keskustelua peruskoulun asemasta ja merkityksestä.

Suomalaisen yhteiskunnan suurin saavutus on peruskoulu. Mutta heti, kun Pisa-tulokset todistivat sen maailman parhaaksi tavaksi kasvattaa lapsista aikuisia, aloimme uudistaa sitä yhä kiihtyvällä tahdilla. Koska jokaisella on kokemus, muisto ja mielipide koulusta, keskustelu peruskoulun ympärillä on usein kiihkeää, ja vaatimuksia satelee opettajien niskaan", Lindgren sanoo.

Aina on Toivoa onkin varoittava esimerkki siitä, miten voisi käydä, jos tekisimme peruskoululle saman kuin terveydenhoidolle: vapauttaisimme sen markkinoille.

Tai jos jatkaisimme tätä yhä kiihtyvää muutosten myllerrystä koulussa."

Toiseksi tärkeäksi aiheeksi romaanissa nousi kuolema.

”Kuvittelin kirjan juoneksi sen, miten nämä melkein satavuotiaat suosikkitubettajat haluavat kuolla kauniisti yhdessä, mutta eivät mitenkään siinä onnistu. Sen enempää provosoimatta on todettava, että ehkä juuri tällaisena poikkeusaikana meidän olisi suomalaisessa yhteiskunnassakin pitänyt puhua kuolemasta paremmin kuin nyt on osattu.”

Lindgren tunnetaan muun muassa kansainvälisesti rakastetusta Ehtoolehto-sarjastaan sekä tuoreimmista teoksistaan Vihainen leski ja Kaukorakkaus. Yksinäisistä vanhuksista ja ikäihmisistä kirjoitettuaan kirjailija-toimittajalla oli tunne, että välillä olisi tehtävä teos onnellisesta iäkkäästä pariskunnasta.

Kirjan nimi sopii ihmeellisen hyvin ilmestymisajankohtaansa, mutta se on itse asiassa ensimmäinen asia, minkä keksin, kun ryhdyin vuosi sitten romaania suunnittelemaan. Nimi tulee 97-vuotiaan pariskunnan nimistä, he ovat Aina ja Toivo.

 

 

 

 

Uutuuksia