Maija Muinosen ja Malin Kivelän uutukaiset Runeberg-palkintoehdokkaina

12.12.2019

Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaiksi valitut romaanit, Maija Muinosen toinen teos sexdeathbabies ja Malin Kivelän neljäs romaani Sydän (Hjärtat, Förlaget, suom. Laura Jänisniemi) ovat saaneet ylistävää palautetta pitkin vuotta. Muinosen teos voitti lokakuussa Toisinkoinen-palkinnon. Kivelän teos sai Svenska Ylen kirjallisuuspalkinnon. Runeberg-palkinto jaetaan Porvoossa 5. helmikuuta 2020.

Runeberg-raadin perusteluissa todetaan näin:

Maija Muinosen (s. 1983) sexdeathbabies on antiikin tragedian elementtejä hyödyntävä, kuoleman läheisyydessä liikkuva teos. Se käsittelee kauheita ja tuskallisia kokemuksia, sohii tabuja ja matkaa läpi kaaoksen rohkealla kielellä, joka testaa ja venyttää ilmaisun rajoja. Teoksen kieli uskaltaa ulottua infantiilin ja kömpelönkin puheen rekistereihin. Luopumiseen ja kuolemaan viittaa myös tekstiasun kekseliäs painoväri, joka tuo mieleen laskimoveren sinertävyyden. sexdeathbabies lähestyy inhimillisen olemassaolon ydintä ennen näkemättömällä tavalla ja säteilee taiteellisesti uudistavaa voimaa.

Malin Kivelän (s. 1974) fyysinen tarina Hjärtat piirtää trauman kehollisena ja sielullisena kokemuksena. Kertojaminän kuljeskelua Lastensairaalan käytävillä ja pakkasessa höyryävää Helsinkiä leimaavat aistihavaintojen yksityiskohtaisuus ja intensiteetti. Fyysinen läsnäolo tunkee läpi myös teoksen kielestä, joka on samaan aikaan sekä sykkivää ja tiivistä että kevyttä ja rytmikästä. Teksti tulee lukijan lähelle mutta jättää myös tilaa. Teos henkii vauvantuoksua ja kirjoitustyötä, odotusta ja kiihkoa – kaikkea samalla aisteihinkäyvällä tarkkuudella.
sesti, että sävykkäästi kartoittaa rakkautta vaille jääneen ihmisen tragedian.

Uutuuksia