Ylen Tanssiva karhu -runopalkinto Matti Kangaskoskelle

02.07.2020

Yleisradion vuoden 2020 Tanssiva karhu -runopalkinto on myönnetty Matti Kangaskoskelle kokoelmasta Johdatus pimeään. Kääntäjäkarhun jaettiin postuumisti Leevi Lehdolle John Keatsin runojen suomennoksesta.

 
Palkintoraadin jäsenet olivat tänä vuonna puheenjohtajana runoilija Susinukke Kosola, Yleisradion kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä, tuottaja Erja Manto. Vuodesta 1994 alkaen jaetun Tanssivan karhun palkintosumma on 4 000 euroa, Kääntäjäkarhun 1500 euroa.
 

Tanssiva karhu
Matti Kangaskoski: Johdatus pimeään

 

Matti Kangaskosken neljäs runoteos Johdatus pimeään on lyyrinen ja hauska lähestyminen filosofian isoihin kysymyksiin. Teos alkaa lähes tutkielmamaisesti, määrittelemällä maailmansa ja lopulta tiputtamalla sen sekaan minän. Lukija alkaa aavistella klassista ajatuskoetta, mutta lavalla oleva minä on inhimillinen, ja pian tilanne eskaloituu ja näytelmä räjähtää käsiin.

Järki ja kieli järjestävät maailmaa. Kangaskosken esteettisen pelkistetty musta nide ei pelkästään kysy, onko näin hyvä, onko näin pakko olla, vaan esittää mentaalisen painimatsin elävän mielen ja näiden kysymysten välillä. Painimatsiin liittyy myös naapuri rasittavine äänineen, jotka haastavat minän maailmankuvaa.

Johdatus pimeään parittaa lyyrisen huojuvuuden ja terminologian tarkan akateemisen määrittelyn. Klassiset kuvat ja motiivit, kuten pimeys, valo, totuus, todellisuus ja omena ovat teoksen kysymysten käsittelyn keskeisiä työkaluja. Kuitenkin ennen sanojen käyttöä teos määrittää näiden sisällön vain huomatakseen, miten merkitys alkaa vuotaa kielen huonosti tilkityistä raoista. Sellainen on kielen luonto.

Kirja luottaa runouden voimaan tuottaa tietoa maailmasta. Kirja uskoo siihen, että tieto kuuluu kaikille. Se rakastaa paitsi kysymyksiään myös lukijaansa. Lopputuloksena on runoelmamainen kokonaisuus, joka muistuttaa filosofian voivan olla paitsi hauskaa, myös äärimmäisen helppoa ja pohjattoman vaikeaa samaan aikaan. Maailman voi kuvitella esiin monella eri tapaa.

Tanssiva karhu -voittaja on haastateltavana Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösessä 2.7. klo 15 jälkeen.

Uutuuksia